Hraní videoher může zvýšit inteligenci dětí

Hraní videoher může zvýšit inteligenci dětí
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci se zaměřili na děti ve věku od 10 do 12 let
  • Děti, které hrály videohry hodinu denně, měly vyšší IQ o 2,5 bodu
  • Televize a sociální sítě na inteligenci neměly žádný vliv

Mnoho rodičů se cítí provinile, když nechávají své děti každý den několik hodin koukat do obrazovek počítačů nebo televizí. Někteří se i bojí, že by to mohlo snižovat jejich inteligenci. Nová studie publikovaná v odborném časopise Nature, ale ukázala, že by hraní videoher mohlo naopak inteligenci dětí zvyšovat.

Vědci z Institutet Karolinska ve Švédsku provedli psychologické testy více než 5 tisícům dětí ze Spojených států ve věku od 10 do 12 let, aby posoudili jejich kognitivní schopnosti. Vědci se dětí a rodičů také ptali na to, kolik času denně tráví sledováním televize a různých videí, hraním videoher a procházením sociálních sítí. Po dvou letech pak děti prošly stejnými testy znovu.

Pro tuto studii vědci vytvořili index inteligence z 5 zadaných úkolů. Dva úkoly se zaměřily na porozumění textu a slovní zásobu, jeden na pozornost a výkonné funkce, jeden na vizuálně-prostorové zpracování a poslední na schopnost se učit. Opakování testů s odstupem dvou let umožnilo vědcům studovat, jak se výkon dětí měnil od jednoho sezení k druhému. A navíc hodnotit rozdíly mezi prvním a druhým testem. Vědci se zaměřili také na genetické rozdíly, které by mohly ovlivnit inteligenci. A také rozdíly spojené se vzděláním a příjmem rodičů.


„Pokud by tyto faktory nebyly zohledněny, mohly by maskovat skutečný vliv času stráveného u obrazovky na inteligenci dětí. Například děti narozené s určitými geny mohou být náchylnější ke sledování televize a nezávisle na sobě mají problémy s učením,“ uvedli vědci pro dailymail.co.uk. Děti trávily v průměru 2,5 hodiny denně sledováním televize nebo videí, půl hodiny na sociálních sítích a jednu hodinu hrály videohry. To znamená, že dohromady čtyři hodiny denně děti stráví u obrazovky.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří hráli více videohry, měli IQ o 2,5 bodu vyšší, než je průměr mezi oběma měřeními. Sledování televize nebo procházení sociálních sítí nemělo na inteligenci dětí žádný dopad. „Naše výsledky by neměly být brány jako plošné doporučení pro všechny rodiče, aby nechali děti neomezeně hrát videohry. Ale je to ujištění pro ty z vás, kteří neměli dobrý pocit, že své dětí necháváte často hrát. Pravděpodobně je to dělá o něco chytřejšími,“ dodali vědci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze