Děti, které jedí maso, a vegetariáni se v růstu neliší – až na hmotnost

Děti, které jedí maso, a vegetariáni se v růstu neliší – až na hmotnost
Fotografie: unsplash.com
  • Děti, které konzumují vegetariánskou stravu, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost podváhy
  • Vegetariánská strava pro děti se musí vybírat pečlivě

Výsledky nové studie ukazují, jak by se dařilo dětem, které by konzumovaly pouze vegetariánskou stravu. Ať už dítě jí maso, nebo ne, jejich růst a příjem živin by byl velmi podobný. Musíte ale dávat pozor na jednu věc. Malým vegetariánům by se mohlo stát, že budou mít podváhu (příliš nízká hmotnost vůči tělesné výšce). Studie byla zveřejněná v odborném časopise Pediatrics.


Autoři studie použili data od téměř 9 tisíc dětí ve věku od 6 měsíců do 8 let, které se účastnily největší kanadské kohortové studie TARGet Kids! v letech 2008 až 2019 v Torontu. Podrobnosti o stravě, kterou děti během studie jedly, uváděli jejich rodiče. Děti chodily na zdravotní prohlídky, během kterých lékaři sledovali index tělesné hmotnost (BMI), hmotnost, výšku, hladinu cholesterolu a triglyceridy, množství vitamínu D v těle + množství feritinu v těle. Feritin je zásobní bílkovina, která obsahuje železo. Nachází se hlavně v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici.

Výsledky studie ukázaly, že vegetariánské děti měly téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost podváhy než děti, které konzumují maso. Podváha může být známkou podvýživy a naznačovat, že vegetariánská strava nestačí k podpoře přímého růstu. Konkrétní podrobnosti o příjmu a kvalitě stravy a fyzické aktivitě autoři studie neměli k dispozici. Tyto informace by mohly pomoct pochopit souvislosti mezi vývojem dětí a vegetariánstvím. „Výsledky zdůrazňují, jak je důležité pečlivě vybírat vegetariánskou stravu pro děti s podváhou,“ uvedl doktor pro cnn.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze