Hubbleův teleskop poprvé změřil hmotnost bílého trpaslíka

Hubbleův teleskop poprvé změřil hmotnost bílého trpaslíka
Fotografie: ESA
  • Osamocený bílý trpaslík se nachází pouhých 15 světelných daleko od Země
  • Astronomové vypočítali jeho hmotnost na základě jevu nazývaného gravitační čočka
  • Hmotnost byla spočítána ve chvíli, kdy bílý trpaslík procházel před hvězdou a gravitace ohýbala světlo

Astronomům se podařilo poprvé změřit hmotnost osamoceného bílého trpaslíka LAWD 37, což je pozůstatek hvězdy na konci jejího života. Stejně skončí i naše Slunce přibližně za pět miliard let. Měření astronomové provedli Hubbleovým teleskopem za pomoci jevu nazývaného gravitační čočka, který předpověděl Albert Einstein. Jedná se o ohýbání světla objekty o velké hmotnosti. Předchozí měření hmotností bílých trpaslíků byla na základě binárních hvězdných systémů. Tedy na základě pozorování dvou hvězd na oběžné dráze byla vypočítána jejich hmotnost. U osamoceného bílého trpaslíka tak vědci změřili hmotnost poprvé.

LAWD 37 vyhořel před více jak miliardou let a tvoří asi 56 % hmotnosti Slunce. Tento bílý trpaslík může být dobře pozorován, jelikož se od Země nachází pouhých 15 světelných let v souhvězdí Musca. „Protože je tento bílý trpaslík relativně blízko nás, máme o něm spoustu dat – máme informace o jeho světelném spektru, ale chybějící dílek skládačky bylo měření jeho hmotnosti,uvedl pro ESA hlavní výzkumník Peter McGill, astronom z Kalifornské univerzity v Santa Cruz.

Einstein a jeho teorie relativity

V roce 1915 Einstein v teorii relativity předpověděl, že pokud masivní kompaktní objekt prochází před hvězdou v pozadí, světlo z hvězdy se bude ohýbat kolem objektu v popředí kvůli deformaci prostoru vlivem gravitačního pole. V roce 1919 dvě britské expedice poprvé detekovaly tento efekt čočky během zatmění Slunce – to byl první experimentální důkaz o tom, že gravitace deformuje prostor.


Na stejném základě byla vypočítána hmotnost LAWD 37. McGill použil Hubbleův teleskop na přesné změření toho, jak se světlo vzdálené hvězdy ohýbalo kolem bílého trpaslíka. To způsobilo, že hvězda v pozadí dočasně změnila svou zdánlivou polohu na obloze. To, že projde bílý trpaslík před hvězdou, tým věděl na základě pozorování z observatoře Gaia, která dokáže přesně měřit hvězdné pozice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze