Včerejší zatmění Slunce sledovalo celé Česko

Včerejší zatmění Slunce sledovalo celé Česko
Fotografie: pixabay.com
  • V České republice bylo Slunce zakryto Měsícem asi ze 42 %
  • Nejvíce bylo pozorovatelné na severním pólu, kde došlo k zatmění z 82 %
  • Další částečné zatmění nás čeká v letech 2025 a 2026

Kdo včera měl čas i speciální brýle, po 12. hodině se díval na Slunce, jak jej pomalu zakrývá Měsíc. V České republice jsme mohli vidět zatmění Slunce asi ze 42 %. Částečné zatmění začalo po jedenácté hodině dopolední a nejvíce pozorovatelné bylo kolem 12:20, pak Měsíc začal Slunce opět odkrývat a okolo půl druhé bylo Slunce vidět opět celé. Nejvíce bylo zatmění viditelné podle space.com poblíž severního pólu, kde Měsíc zakryl Slunce z 82 %.


Počasí v úterý bylo pro pozorování dobré, i přes občasné mraky se zatmění dalo sledovat po celé České republice, nejlépe pak přímo na hvězdárnách. Předchozí částečné zatmění Slunce jsme mohli v česku pozorovat minulý rok 10. června a nejvýraznější za posledních 10 let bylo v březnu 2015. Další částečné zatmění budeme moci sledovat 29. března 2025, úplné pak nastane 12. srpna 2026 ve Španělsku. U nás uvidíme zatmění téměř z 90 %. A pokud vás zajímá i částečné zatmění Měsíce, tak to nastane 28. října 2023.

Jak zatmění Slunce vznikne?


Jedná se o astronomický jev, který vznikne ve chvíli, kdy Měsíc v novu vstoupí mezi Zemi a Slunce a částečně/zcela jej zakryje. V případě úplného zatmění je Země, Měsíc i Slunce v jedné přímce a Měsíc na okamžik zcela Slunce překryje. Částečné zatmění, které jsme mohli vidět včera, vznikne, pokud tyto tři objekty nejsou v přesné přímce.

Ať už budete sledovat částečné, nebo úplné zatmění Slunce, vždy je potřeba dbát na ochranu očí. Sledovat Slunce jen přes sluneční brýle může vést k trvalé slepotě, a to stejné se může stát při pozorování pomocí objektivu fotoaparátu či obyčejným dalekohledem. Pro pozorování je možné zakoupit na většině hvězdáren za pár korun speciální brýle, případně lze využít svářečské sklo, pokud má filtr alespoň 13. Další možností je také navštívit hvězdárnu, kterou máte nejblíže, jelikož při zatmění Slunce velká část nabízí sledování s přednáškou a za pomocí dalekohledu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze