Teleskop Euclid pořídil první dva testovací snímky

Teleskop Euclid pořídil první dva testovací snímky
Fotografie: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO
  • Vesmír sleduje z Lagrangeova bodu 2, který je od Země vzdálen 1,5 milionu kilometrů
  • Snímky byly pořízeny přístroji VISible a NISP
  • Mise by měla odhalit, jak se vesmír časem rozpíná a zda opravdu existuje temná energie a hmota

Mise Euclid odstartovala na vrcholu rakety Falcon 9 z Cape Canaveral na Floridě 1. července a začala směřovat do Lagangeova bodu 2, který je od Země vzdálen asi 1,5 milionu kilometrů. Cílem je zjistit, zda opravdu existujte temná energie a jak se postupně po velkém třesku vesmír rozpíná. Ačkoliv ještě zbývá několik měsíců, než teleskop začne plnohodnotně zkoumat vesmíru, pořídil z jeho dvou přístrojů dva testovací snímky, aby vědci ověřili, zda vše funguje správně.

Po více než 11 letech navrhování a vývoje Euclid, je vzrušující a nesmírně emotivní vidět tyto první snímky. Je to ještě neuvěřitelnější, když si pomyslíme, že zde vidíme jen několik galaxií, vyrobených s minimálním vyladěním systému. Plně zkalibrovaný Euclid bude nakonec pozorovat miliardy galaxií, aby vytvořil dosud největší 3D mapu oblohy,“ uvedl projektový manažer Euclid Giuseppe Racca. Nyní bude tým pracovat na kontrole všech přístrojů a jejich kalibraci, aby teleskop fungoval co nejlépe. Podle ESA by mohl začít Euclid plně fungovat za několik měsíců.

První snímek byl pořízen přístrojem VISible, který zachytil miliardy galaxií, aby změřil jejich tvary. „Fotografie VISible budou k dispozici všem k použití, ať už pro vědecké nebo jiné účely. Budou patřit všem,“ uvedl Mark Cropper, který vedl vývoj VISible. Druhý snímek byl vytvořen přístrojem Near-Infrared Spectrometer and Photometer (NISP), který snímá galaxie v infračerveném světle. Galaxie vyzařují světlo v různých vlnových délkách a díky tomuto pozorování bude možné zjistit, jak daleko se od nás nacházejí. Kombinací obou přístrojů tak vědci zjistí, jak jsou jednotlivé galaxie rozloženy ve vesmíru a jak se jejich místo časem mění.


Záhada temné energie a hmoty

Temná hmota i temná energie jsou stále záhadou vesmíru. Vědci se domnívají, že existují, ale nejsou schopni zachytit něco, co je ve vesmíru neviditelné. Podle space.com se mezigalaktický plyn a hvězdy pohybují tak, jako kdyby na ně působila gravitace. To, co je drží pohromadě, je nejspíše neviditelný materiál pojmenovaný temná hmota. Z čeho se ale temná hmota a energie skládají, zůstává otázkou. A právě to by mohl nový teleskop změnit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze