Teleskop Euclid ukázal první vesmírné snímky. Jejich ostrost je bezprecedentní

Teleskop Euclid ukázal první vesmírné snímky. Jejich ostrost je bezprecedentní
Fotografie: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, J.-C. Cuillandre, G. Anselmi
  • Snímky zachycují obrovské vesmírné plochy se stovkami galaxií a hvězdokup
  • Euclid by měl co nejvíce zjistit o temné hmotě a energii
  • Fotografie jsou dokonale ostré a poskytují tak vědcům doposud neviděné detaily

Mise Euclid odstartovala minulý rok v červenci a pozoruje vesmír z Lagrangeova bodu 2, který je od Země vzdálen 1,5 milionu kilometrů. Jeho úkolem je zjistit co nejvíce o temné hmotě a energii a také vytvořit doposud nejlepší kosmickou mapu. A jeho pozorování nyní přinesla první ostré snímky, které zachycují obrovský vesmírný prostor, ve kterém jsou zachyceny nejrůznější galaxie.


Euclid je jedinečná, přelomová mise a toto jsou první soubory dat, které byly zveřejněny – je to důležitý milník. Snímky a související vědecké poznatky jsou působivě rozmanité, pokud jde o objekty a pozorované vzdálenosti. Zahrnují různé vědecké aplikace, a přesto představují pouhých 24 hodin pozorování. Dávají jen náznak toho, co Euclid dokáže. Těšíme se na dalších šest let dat!uvedla vědecká pracovnice projektu Euclid ESA Valeria Pettorino. Euclid bude mapovat miliardy galaxií a zjišťovat tak, jak se vesmír postupně formoval.

Abell 2390

První snímek zobrazuje kupu galaxií Abell 2390. Na fotografii můžeme pozorovat více jak 50 000 galaxií a při přiblížení lze vidět i zakřivení kvůli gravitační čočce. Zakřivení vznikne ve chvíli, kdy je světlo při cestě k Zemi deformováno gravitací. Právě gravitační čočka je klíčová pro zkoumání temné hmoty, jelikož vědcům ukazuje, že galaxie „něco“ drží pohromadě.

Messier 78

Jedná se o takzvanou hvězdnou porodnici, která je astronomy často pozorována. Díky infračervené kameře dalekohled odhalil skryté oblasti, ve kterých vznikají nové hvězdy a planety. Díky snímkům tak mohou vědci sledovat, jak se hvězdy v průběhu času tvoří a mění.

NGC 6744

Jedná se o spirálovou galaxii, která se tvarem podobá naší Mléčné dráze. Nachází se 30 milionů světelných let daleko v souhvězdí Pavo. Eucklid ji dokázal zachytit včetně těch nejmenších detailů, jako jsou konce spirálních ramen. Ta jsou důležitá pro podporu nových hvězd, jelikož se pohybují a stlačují plyn.

Abell 2764

Tento snímek zachycuje stovky galaxií, které můžeme vidět rozmístěné po celém snímku. Hvězdokupa Abell 2764 je od nás vzdálena asi 1 miliardu světelných let u souhvězdí Fénixe. V popředí je také zachycena jasná hvězda, která je součástí naší galaxie, ale lze ji vidět pouze z jižní polokoule.

Skupina Dorado

Poslední snímek zachycuje dvě galaxie, které se navzájem gravitačně ovlivňují a postupně se tak k sobě budou přibližovat, až se nakonec srazí. Podobný osud čeká i naší galaxii, která již nyní interaguje s Andromedou, která je nám nejblíže. Než k tomu ale dojde, uplynou nejspíše miliardy let. Vědci tak mohou tyto dvě galaxie sledovat a zjistit, jaký osud bude čekat jednou i naší galaxii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze