IBM představilo technologii VolCat, která způsobí revoluci v recyklování plastů

7
IBM představilo technologii VolCat, která způsobí revoluci v recyklování plastů
  • Recyklační proces VolCat dokáže odstranit nežádoucí prvky, jako jsou zbytky potravin, lepidel, špíny nebo barviva
  • Výsledný materiál (monomer) má podobu bílého prášku
  • IBM doufá, že v příštích pěti letech se dostane technologie VolCat do celého světa

Projekt 5 in 5 společnosti IBM, jehož cílem je vnést invenci do běžného lidského života, přichází s novým objevem, který změní způsob, jakým jsme doposud recyklovali plast. Vědci ze společnosti IBM objevili chemický proces VolCat, který umožňuje 100% recyklaci plastů. Tento proces využívá speciální katalyzátor, který urychlí chemickou reakci a za využití tlakové nádoby a teploty přesahující 200 stupňů Celsia dá vzniknout materiálu, který lze okamžitě použít k výrobě dalších plastových výrobků.

Proces navíc dokáže odstranit nežádoucí prvky, jako jsou zbytky potravin, lepidel, špíny nebo barviva. Výsledný materiál – monomer – má podobu bílého prášku, který lze okamžitě nasypat do polyesterového reaktoru k vytvoření zbrusu nových plastových výrobků. Technologie jako VolCat tak podstatně zefektivní současnou recyklaci plastů a umožní dohromady recyklovat čiré, obarvené, ale i jakkoliv zašpiněné plasty. IBM doufá, že v příštích pěti letech se dostane technologie VolCat do celého světa a nahradí mechanickou recyklaci plastů, kterou známe dnes.

Diskuze ke článku
Libor
To je nějaká podivná kachna! Nevěřím!
Masák
Mám takový dojem, že tuto technologii - bohužel JEN pro lahve PET vymyslel již před mnoha lety Ing Hájek a jeho tým z ÚCHP ČAV Praha,Dokonce jsem slyšel, že technologii koupilo POLSKO a mají už tam celou fabriku.
Řezňýk
U nás plasty recyklujeme v kamnech.
bzum
S plasty by nebyl problém když by někteří lidé a zvlášť některé státy si dali práci a odpad likvidovali. Jenže jsou mezi námi tací co si s tím nedělají hlavu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze