Kontroverzní experiment na umělé ochlazení Země byl zrušen

Kontroverzní experiment na umělé ochlazení Země byl zrušen
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci se zamýšlejí nad tím, jestli by bylo možné Zemi uměle ochladit
  • Chtěli vypustit do atmosféry částice odrážející světlo
  • Taková snaha však vyžaduje hlubší diskusi

I když stále panují rozpory o tom, co je příčinou, je zcela nevyvratitelné, že teplota zemské atmosféry roste, což s sebou přináší řadu problémů, které se projevují jako stále extrémnější počasí. Lidstvu se stále nedaří shodnout se, jestli jde o nějaký přirozený cyklus nebo vliv činnosti člověka, a právě možná kvůli tomu selhávají snahy o omezení produkce skleníkových plynů, kterým se tento nárůst teploty přičítá.

I proto skupina vědců přemýšlí nad tím, jak i přes takový vývoj celou situaci zvrátit. Inspirací je samotný vývoj planety Země. V minulosti se již několikrát stalo, že mračna prachu po dopadu komety nebo výbuchu sopky zahalila oblohu, což způsobilo pokles teploty. Pokud by se podařilo správně určit množství nějakého vysoce odrazivého materiálu a dopravit ho do horních vrstev atmosféry, pak by se snad mohl vyrovnat přírůstek teploty naměřený od počátku průmyslové činnosti člověka.

Takový nápad však nejspíše skončí „u ledu“. Analýza zveřejněná v časopise Science zdůrazňuje, jak důležité je před zahájením experimentu, zejména experimentu spojeného s možnými důsledky pro planetu, jednat s lidmi v terénu. Dokument je reakcí na nedávné výzvy k zavedení politik na ochranu před případnými nezamýšlenými vedlejšími účinky. Na jeho základě vědci z Harvardu zrušili plány na testování kontroverzní teorie o ochlazování planety vysíláním částic odrážejících sluneční světlo do atmosféry. Členové nezávislého poradního výboru, jehož úkolem bylo řešit etické a bezpečnostní otázky, se nyní podělili o poznatky, které z neúspěšného projektu vyplynuly.

Až donedávna se zdálo, že myšlenka odrážení slunečního světla zpět do vesmíru za účelem boje proti globálnímu oteplování - proces nazývaný solární geoinženýrství - je pevně zakořeněná ve sci-fi. Se zhoršující se klimatickou krizí se však tato myšlenka začala dostávat z okraje akademického výzkumu a začíná se o ní vážněji diskutovat. Někteří výzkumníci a jejich podporovatelé ze Silicon Valley chtějí tuto teorii vyzkoušet. A čas na stanovení pravidel pro zodpovědné provádění těchto experimentů, které by mohly pomoci určit, zda solární geoinženýrství nepřinese více škody než užitku, se krátí.

Analýza vznikla proto, aby usměrnila nejen veřejnou debatu, ale omezila některé nezodpovědné pokusy menších iniciativ. V loňském roce zakladatelé jednoho geoinženýrského startupu grilovali na kalifornském parkovišti fungicid, aby vyrobili plynný oxid siřičitý, který se pak pokusili vypustit do atmosféry pomocí meteorologických balónů. To následovalo po podobném vypuštění balonu v Mexiku, které přimělo tamní vládu zakázat experimenty se solárním geoinženýrstvím. Politická analýza označuje snahy startupu za „nezodpovědné“ a „nesouvisející s žádným legitimním vědeckým úsilím“.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze