Indie plánuje misi Chandrayaan 3. Cílem je přistání na Měsíci

Indie plánuje misi Chandrayaan 3. Cílem je přistání na Měsíci
Fotografie: unsplash.com
  • Přistání na Měsíci je naplánováno na letošní srpen
  • Po předchozím neúspěšném přistání proběhlo několik konstrukčních změn
  • Pokud se nyní vše podaří, Indie bude čtvrtou zemí, která přistane na Měsíci

Indie chce uskutečnit druhý pokus o přistání na Měsíci s misí Chandrayaan 3. Start je naplánován na letošní srpen. V roce 2019 přistávací modul Vikram mise Chandrayaan 2 narazil na měsíční povrch, avšak přístroje na palubě orbiteru, který modul vezl, zůstaly bez poškození a stále krouží kolem Měsíce. Dle space.com již v této době uvedla Indická organizace pro vesmírný výzkum (ISRO), že chce co nejdříve zahájit další misi a pokusit se znovu o přistání.

Pandemie COVID-19 však zbrzdila veškeré naplánované mise. Nyní agentura uvedla, že je po třech letech připravena se na Měsíc vrátit. ISRO byla nyní opatrnější a učinila několik konstrukčních změn, které by měly zvýšit šanci na úspěšné přistání. Mezi změny například patří jiný design přistávacích nohou nebo přístroj, který dokáže lépe měřit rychlost, jakou se přistávací modul bude blížit k povrchu Měsíce.


Mise Chandrayaan 3 odstartuje z indického vesmírného střediska Satish Dhawan na palubě rakety Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III. Chandrayaan 3 by měl přistát na jižní straně Měsíce, tedy na stejné místo jako jeho předchůdce. Pokud nyní bude přistání úspěšné, Indie se stane po Spojených státech, Rusku a Číně další zemí, která přistane na Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze