Čínští vědci poprvé zanalyzovali vzorky z odvrácené strany Měsíce

Čínští vědci poprvé zanalyzovali vzorky z odvrácené strany Měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Vzorky byly odebrány z impaktní pánve South Pole-Aitken
  • První analýza odhalila, že půda na odvrácené straně je odlišná od té na přivrácené
  • Vzorky budou nyní poskytnuty čínským výzkumníkům a následně i vědcům po celém světě

Čínská sonda Chang'e 6 (CE-6) na konci června doručila na Zemi vzorky měsíční půdy z odvrácené strany. Mise trvající 53 dní byla první, které se to podařilo, a čínští vědci již mají první výsledky z analýzy. Podle space.com se podařilo na Zemi dopravit 1 935,3 gramu lunárního materiálu, který bude v blízké budoucnosti rozdělen mezi čínské výzkumníky a později i mezi vědce do celého světa.

Sonda odebrala vzorky v místě South Pole-Aitken, což je největší, nejhlubší a nejstarší impaktní pánev na Měsíci. Vzorky půdy mají výrazně nižší objemovou hustotu než jiné dovezené vzorky z Měsíce a mají i jiné složení. „Mineralogicky se půda CE-6 skládá z 32,6 % plagioklasů (anortit a bytownit), 19,7 % augitu, 10 % pigeonitu, 3,6 % ortopyroxenu, s nízkým obsahem olivínů (0,5 %), ale s vysokým obsahem amorfního skla (29,4 %),“ uvádí zveřejněná studie.

Na odvrácené straně Měsíce je tak půda „nadýchanější“ a obsahuje více světlých částic, jako je sklo nebo živec, než na přivrácené straně. Takové složení naznačuje, že materiály se na Měsíc dostaly při dopadech asteroidů. Vědci také ve vzorcích objevili menší obsah KREEP, což je zvláštní druh horniny, která se vyskytuje na Měsíci. Název je složen z prvků, které hornina obsahuje – K představuje draslík, REE (Rare Earth Elements) jsou prvky hornin, které jsou na Zemi vzácné, a P značí fosfor.


Vzorky z této doposud neprozkoumané oblasti naší jediné přirozené družice by mohly přinést nové poznatky o tom, jak vůbec Měsíc před miliardami let vznikal. Vědci se domnívají, že v jeho raném vývoji se lišily vulkanické aktivity na přivrácené a odvrácené straně. Vzorky navíc pocházejí z místa, které je na Měsíci nejstarší, proto se očekává, že se z nich vědci dozví, jak se Měsíc v raném stádiu vyvíjel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze