Jak budou vypadat letadla v budoucnu? Airbus ukázal svůj koncept

Jak budou vypadat letadla v budoucnu? Airbus ukázal svůj koncept
  • Koncept si bere mnoho inspirace ze živočišné říše
  • Airbus se zde nepustí elektrickou cestou

Je to letadlo, nebo je to pták? Taková myšlenka napadne snad každého, kdo se podívá na krátké propagační video, které ukazuje „Bird of Prey“. Tak Airbus pojmenoval svůj koncept a originalitou v něm skutečně nešetří. Na rozdíl od jiných předpovědí budoucnosti, které spíše spoléhají na vesmírné technologie, se tato vrací ke kořenům a k přírodě.


Vidět to je například na křídlech, jejichž konce připomínají opeření běžně pozorovatelné u dravců. Ocasní část, které zcela chybí vertikální plocha, připomíná ploutev ryby. Airbus tyto detaily označuje jako biomimikry, tedy design a materiály, které jsou inspirovány přírodou.

Nový má být také systém pohonu, který ve srovnání s těmi současnými ušetří 30 až 50 % paliva. Airbus zde na rozdíl od svých konkurentů stále spoléhá na spalovací motor. Argumentuje tím, že současné baterie mají asi 40× nižší energetickou hustotu než letecké palivo. Jsou tak zbytečně těžké, což létání s nimi prodražuje. Dokud nebude většina energie vyráběna z obnovitelných zdrojů, je tak létání na elektřinu méně ekologické než na fosilní paliva, argumentuje Airbus.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze