Jak dopadla globální klimatická konference COP26 v Glasgow?

Jak dopadla globální klimatická konference COP26 v Glasgow?
Fotografie: unsplash.com
  • Světoví lídři plánují postupné snížení používání uhlí jako zdroje pro výrobu elektřiny
  • Dále chtějí omezit nárůst oteplování planety o 1,5 stupně Celsia
  • Lídři se také dohodli na finanční pomoci pro rozvojové země

O víkendu skončila klimatická konference OSN, také známá jako COP26 v Glasgow, kde se lídři světových zemí dohodli na dalších krocích k odvrácení klimatických změn. Hlavní zprávou je, že dohoda uzavřená na tomto místě je první, která plánuje postupné snížení používání uhlí jako zdroje pro výrobu elektřiny. Původně mělo být používání uhlí omezeno úplně, ale proti tomuto rozhodnutí se postavila Čína a Indie.


Světoví lídři se také bavili o globálním oteplování. Chtějí omezit nárůst oteplování planety maximálně na 1,5 stupně Celsia. „V nadcházejících letech nás čeká hodně práce. Ale tato dohoda je velkým krokem vpřed. A důležité je, že máme první mezinárodní dohodu o postupném snižování používání uhlí. Také máme plán, jak omezit globální oteplování maximálně o 1,5 stupně Celsia,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.


Pokud se nepodaří zabránit globálnímu oteplování, ponese Země vážné následky. Podle vědců by v takovém případě byly miliony lidí vystavení extrémnímu vedru. Podle bbc.com se světoví lídři také dohodli na finanční pomoci pro rozvojové země, které jim pomohou v boji se změnou klimatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze