Pondělí bylo nejteplejším dnem v historii měření

Pondělí bylo nejteplejším dnem v historii měření
Fotografie: unsplash.com
  • Průměrná globální teplota v pondělí dosáhla nového rekordu 17,01 stupňů Celsia
  • Předchozí celosvětový teplotní rekord byl naměřen v srpnu 2016
  • Pondělní maximum je nejteplejší od roku 1979, kdy se začaly pořizovat záznamy ze satelitního sledování

Průměrná celosvětová teplota dosáhla v pondělí 3. července nového maxima a poprvé překročila 17 stupňů Celsia. Američtí vědci uvedli, že nový rekord je nejvyšší naměřený od konce 19. století. Vědci se domnívají, že za horko může kombinace meteorologického jevu známého jako El Niño a emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého, které vypouští lidstvo.


Vědci z amerického Národních center pro environmentální předpovědi (NCEP) uvedli, že průměrná světová teplota dosáhla 3. července 17,01 °C, čímž byl překonán dosavadní rekord 16,92 °C, který platil od srpna 2016. Minulý měsíc byl také potvrzen jako dosud nejteplejší zaznamenaný červen na světě. Od začátku letošního roku vědce znepokojuje zvyšování teplot na souši i na moři.

Pondělní maximum je nejteplejší od roku 1979, kdy se začaly pořizovat záznamy ze satelitního sledování. Odborníci se rovněž domnívají, že je nejvyšší od doby, kdy se ke konci 19. století začaly provádět rozsáhlé přístrojové záznamy. „Průměrná globální teplota vzduchu při povrchu země, která poprvé od doby, kdy máme k dispozici spolehlivé záznamy, dosáhla 17 stupňů Celsia, je významným symbolickým milníkem v našem oteplujícím se světě. Nyní, když začíná teplejší fáze jevu El Niño, můžeme v příštím roce a půl očekávat překonání mnoha dalších denních, měsíčních a ročních rekordů,“ uvedl pro bbc.com klimatolog Leon Simons.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze