Jak kočku odnaučit škrábat nábytek? Vědci tvrdí, že znají odpověď

Jak kočku odnaučit škrábat nábytek? Vědci tvrdí, že znají odpověď
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Škrábání na nechtěných místech v domácnosti ovlivňuje stres
  • U každé kočky je ale spouštěčem něco jiného
  • Zmírnit škrábání nábytku můžeme dobře umístěným škrabadlem nebo vhodnou hrou

Škrábání drápků ke kočkám prostě patří. Pokud ji ale máte doma, možná se zaměřuje i na váš nábytek místo na svoje škrabadlo, které je k tomu určené. Nový výzkum však naznačuje, co kočky k takovému chování vede a co je možné udělat pro to, aby chodily škrábat pouze na určená místa.

Kočky mohou škrábat prakticky cokoliv – koberec, pohovku, postel, polštář, ale i nábytek. Podle zveřejněné studie toto škrábání může pramenit z různých motivací – od vlastností samotné kočky až po prostředí, ve kterém žije. Vědci shromáždili data od 1 211 koček, kdy jejich majitelé uvedli informace, v jakém prostředí kočka bydlí, jaké je její přirozené chování (povaha) a jaký druh nábytku doma škrábe.

Výsledky ukázaly, že se některé faktory, které zvyšují četnost škrábání nábytku, opakují. „Vidíme jasnou souvislost mezi určitými faktory prostředí a chování a zvýšeným chováním koček při škrábání. Konkrétně přítomnost dětí v domácnosti, stejně jako vysoká úroveň hry a noční aktivity výrazně přispívají ke zvýšenému škrábání. Kočky popsané jako agresivní nebo rušivé také vykazovaly vyšší úrovně škrábání,“ uvedla podle eurekalert.org autorka studie Salgirli Demirbasová.


Hlavním důvodem pro škrabání je podle vědců stres. Pro každou kočku je ale spouštěčem něco jiného. Mohou to být velmi malé děti, ale i dlouhá hra, která vede k nepřerušované stimulaci. Některé faktory, které mohou škrábání ovlivnit, však doma změnit nemůžeme. Můžeme je ale zmírnit vhodným umístěním škrabadel. Nejvhodnějším místem je to, kde se kočka nejčastěji prochází nebo kde často lehává. Existují i feromony, které jsou určeny pro stresové situace, aby se kočka uklidnila.

Poskytování bezpečných úkrytů, vyvýšených pozorovacích míst a dostatečných herních příležitostí může také pomoci zmírnit stres a zapojit kočku do konstruktivnějších činností,“ uvedla Demirbasová. Nejlepší hrou pro kočku je napodobování úspěšného lovu, kdy si kočka při kratších herních úsecích udrží zájem, čímž sníží i stres, a to může mít následně vliv i na škrábání nábytku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze