Proč se kočky tak často olizují? A kdy poznat, že už může jít o známku nemoci?

Proč se kočky tak často olizují? A kdy poznat, že už může jít o známku nemoci?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Kočky tráví až 50 % bdělého času čištěním srsti
  • Mimo jiné jim olizování pomáhá s regulací teploty a stimuluje krevní oběh
  • Kočky se přehnaně olizují, pokud jsou ve stresu nebo mají kožní vyrážku či zranění

O kočkách se všeobecně ví, že většinu času tráví spaním a udržováním se. Pokud je kočka vzhůru, není těžké ji zachytit ve chvíli, kdy se stará o svoji srst. Víte ale, proč to vlastně dělají? A kdy je to už příliš a je načase vyhledat veterináře?

Hlavní důvody olizování srsti

Kočky jsou schopné se o svoji srst postarat tak, že není nutné (až na výjimky) je koupat. Olizování je přirozenou součástí udržování lesklé srsti. Jejich hrubší jazyk odstraní odumřelé buňky kůže i línající chlupy. Může jít i o úlevu od svědění a podráždění. Například pokud je kousne parazit, komár, či vosa. Tyto situace se ale týkají především venkovních koček.

Podle hillspet.com je olizování důležité i z hlediska regulace tělesné teploty, kdy se při odpařování slin kočka ochlazuje, a také pro stimulaci krevního oběhu a vyčištění rány. Kočka stráví denně až 50 % svého bdělého stavu svoji údržbou, a to už od kotěte, kdy jen několik týdnů po porodu začne napodobovat svoji matku.

kočka

Kdy kočku vykoupat?

Ve většině případů není potřeba kočku koupat, navíc jen malé procento vodu snese. Pravidlem je, že ve chvíli, kdy svého mazlíčka přiblížíte k vodě, jeho jediným úkolem bude utéct co nejdál a schovat se. Pokud ale například dojde ke zranění nebo má kočka dlouhou, zacuchanou srst, či vám utekla ven a byla schovaná v zaprášeném prostředí, je podle hillspet.com vykoupání na místě.

Při umývání dejte pozor, aby se kočce nedostala voda do očí a uší. Používejte pouze přípravky určené pro zvířata. Nezapomeňte také, že kočka má vyšší teplotu než my, a tak je důležité, aby bylo v místnosti teplo. Neznamená to však, abyste ji myli teplou vodou – použijte vlažnou. Pokud je kočka vyděšená, mluvte na ni klidným hlasem, aby se co nejvíce uvolnila. Po koupeli ji ručníkem dobře vysušte a následně vyčešte.

Kdy už je čištění příliš?

I olizování srsti má určité meze. Pokud se kočka olizuje až příliš, poukazuje to na zdravotní problém. Pokud zpozorujete, že se váš mazlíček příliš čistí, je potřeba zjistit, zda nemá například parazity, zranění nebo kožní vyrážku. Dalším spouštěčem může být podle thesprucepets.com stres. Kočky nemají rády změny, a tak v tomto případě je to trochu o hledání drobností, pokud jste se zrovna nestěhovali a není tak příčina jasná. Může jim vadit přemístění nábytku, jejich toalety, ale i změna jídla. Pokud uvidíte na srsti lysiny, vyhledejte veterináře pro správnou diagnostiku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze