Domácí mazlíčci v extrémních vedrech trpí. Jak je co nejlépe ochránit?

Domácí mazlíčci v extrémních vedrech trpí. Jak je co nejlépe ochránit?
Fotografie: unsplash.com
  • Se psem je dobré chodit na delší vycházky ráno a večer a přes den je omezit na nutné minimum
  • Měňte zvířatům častěji vodu a můžete do ní přidat i led
  • Pro zchlazení můžete zamrazit nejrůznější pamlsky, zeleninu, ale i hračky

Extrémní vedra nás pronásledují celé léto a v posledních dnech teploty přes den neklesají pod 30 stupňů Celsia. Tak vysoké teploty snášejí lidé velmi špatně a velmi podobně jsou na tom i domácí mazlíčci. Ať už je máte pouze doma, nebo s nimi musíte na procházku, je potřeba jim dopřát co nejvíce ochlazení, aby nedošlo k jejich přehřátí.

Se psem musíte chodit na pravidelné procházky, ale pokud venku už od rána stoupají teploty, je vhodné jít na delší procházku podle humanesociety.org co nejdříve ráno a poté až večer. Přes den omezte venčení jen na nutné minimum. V potaz určitě vezměte i povahu vašeho pejska. Některým teplo vadí více a některým méně. Záleží i na věku psa – čím je starší, tím méně ho teplu vystavujte. A v žádném případě nenechávejte psa uvázaného na slunci nebo zavřeného v autě. Ani v případě, že jdete do obchodu na pět minut. Jen pár minut stačí k tomu, aby došlo k přehřátí organismu.

Doma je potřeba mazlíčkům dopřát trochu více pohodlí, než jsou běžně zvyklí. Jednoznačně je nutné jim častěji měnit vodu a klidně do ní můžete přidat led. Na zem položte vlhké ručníky, na které si mohou psi a kočky lehnout. Nebalte však žádná zvířata do mokrých ručníků, nepotí se jako lidé a mohli byste jim přivodit místo úlevy přehřátí. Pokud váš domácí mazlíček má rád vodu, klidně ho jí můžete postříkat, abyste ho zchladili.

Doma mějte co nejvíce zatažené žaluzie či závěsy. Zejména kočky se rády vyhřívají na sluníčku, ovšem v těchto parných dnech jim to může uškodit. Stejně tak zkontrolujte, zda na klec či akvárium nesvítí slunce. A nebojte se experimentovat s chlazeným jídlem. Mazlíčkům můžete zamrazit pamlsky i jiné jídlo. Psům můžete zamrazit i kousací hračky. Menším zvířatům, jako jsou králíci, fretky, morčata, zamrazte zeleninu.

Pozor na úpal

V případě, že tělesná teplota vašeho mazlíčka stoupne a nebude už schopný svoji tělesnou teplotu regulovat, dojde k úpalu. Podle cnet.com se úpal projevuje nadměrným slintáním a dýcháním, zvýšenou srdeční frekvencí, zvracením a slabostí. Tady je již na místě kontaktovat veterináře a popsat mu chování zvířete a zda je potřeba zásahu lékaře. Jako první opatření dejte zvířeti studenou vodu a případně mu ochlaďte polštářky tlapek. Pokud jde o psa, můžete jej osprchovat chladnější vodou, nebo jej alespoň polít. Nepoužívejte ale ledovou vodu, mohli byste zapříčinit zúžení cév.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze