Rodič rodičům: jak nejlépe připravit vašeho potomka na návrat do školy?

Rodič rodičům: jak nejlépe připravit vašeho potomka na návrat do školy?
Fotografie: unsplash.com
  • Školní rok začíná příští pondělí 4. září
  • Ještě před začátkem školního roku je důležité obnovit spánkový režim, zopakovat učivo a mluvit s dětmi o návratu do školy

Návrat do školních lavic se blíží rychleji, než by se mohlo zdát. Pokud se do školních lavic vracejí i vaše děti, mám pro vás několik rad, jak dítěti tento návrat usnadnit. Jedná se o pár jednoduchý rad, díky kterým bude začátek školního roku pro děti příjemnějším.

Mluvte o návratu do školy

Myslím si, že nejjednodušší věcí, jak dítěti připomenout, že se blíží škola, je, povídat si o tom. Můžete na lednici pověsit kalendář a dítě bude odškrtávat, kolik času do nástupu ještě zbývá, společně nachystejte aktovku, nakupte školní pomůcky. A ptejte se, zda se dítě těší na spolužáky, paní učitelku nebo předměty. Společně také vyberte zájmové kroužky, na které by dítě chtělo docházet.

Spánkový režim

Podle mého názoru je nejdůležitější zavést spánkový režim alespoň týden před začátkem školního roku. Přes prázdniny si děti zvykly, že nemusí chodit brzy do postele. Bývají déle venku s kamarády nebo se dívají na televizi. Stejně tak ráno, děti nemusí vstávat, nikdo je nebudí a kvůli tomu je jejich spánkový režim přes prázdniny rozhozený. To, že si děti zvyknou vstávat brzy a chodit včas spát, je jednou z nejdůležitějších věcí pro snadnější nástup do školy. Se spánkem také souvisí pravidelná strava. Každé ráno ve stejný čas snídat a večer večeřet. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit také chystání oblečení na druhý den. Díky tomu se dítko ráno neobírá o čas, který může využít k ranní hygieně nebo snídani. Navíc si tím připomenout, že je čeká také chystání školních potřeb na každý den.

Opakování je matka moudrosti

Určitě nejsem proti tomu, aby děti měly o prázdninách volno od školy, ale každé dítě je jiné a rodiče by měli sami posoudit, zda jejich dítě potřebuje o prázdninách trénovat psaní, čtení nebo počítání. Čím je dítě starší, tím je trénink potřeba méně, ale pokud máte doma nastávajícího druháka, stejně jako je to v mém případě, je alespoň malé opakování potřeba. Pokud věnujete každý den alespoň týden před začátkem školy, půl hodiny opakování, uvidíte, že stres během prvních školních dnů bude o hodně menší. S tím je spojená také sebedůvěra dětí. Se zvyšujícími se nároky bude přibývat také stresu. Je proto důležité je stále ujišťovat, že i když něco zkazí nebo nebudou vědět, co dělat, že se všechno dá napravit a že se stále učí a není potřeba mít strach říct, že dostaly špatnou známku nebo se jim něco nedaří. Vy, rodiče, jste jejich největší oporou a je důležité mít v každé situaci chladnou hlavu.

První školní den vstávejte dříve

Z mých zkušeností je dobré první školní den vstávat dříve. Dítě se díky tomu lépe rozkouká, bude mít více času na ranní hygienu a snídani. Nikdy nevíte, co se může stát a pokud budete mít časovou rezervu nedostanete se do stresu ani vy, ani vaše dítě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze