Jak nejlépe rozdělit sušenku Oreo? Vědci z MIT znají odpověď

Jak nejlépe rozdělit sušenku Oreo? Vědci z MIT znají odpověď
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci vytvořili tzv. Oreometr, který je navržen podle reometru
  • Ten pomocí gumiček a mincí dokáže perfektně oddělit části sušenky od sebe
  • Na oddělování neměly vliv jiné příchutě, množství náplně ani způsob otáčení

Určitě to také znáte. Koupíte si čokoládové sušenky Oreo s mléčnou náplní, ale přece je nebude jíst jen tak. Kulaté sušenky se od sebe budete snažit oddělit tak, aby na každé části byla mléčná náplň. Stejně jako v reklamě otáčíte strany proti sobě, aby se oddělily. Ale co se nestane. Náplň zůstane nalepená pouze na jedná straně nebo je na druhé části jen nepatrné množství krému. Tak zkoušíte další a další sušenku, ale výsledek je stále stejný. To je k vzteku. Proč tomu tak je? Co děláme špatně, že nám náplň nejde rozdělit? Stejnou otázku si kladli i výzkumníci z MIT. A vypadá to, že našli způsob, jak na to.


Problém je v tom, že mléčná náplň má kašovitou konzistenci a je velmi obtížné ji přimět, aby zůstala přilepená na obou stranách, když je od sebe oddělujete. „Myslela jsem si, že když Oreo sušenky precizně zatočím, krém se dokonale rozdělí napůl. Ale to, co se ve skutečnosti stalo, bylo, že krém zůstal jen na jedné straně,“ uvedla pro cnet.com výzkumnice z MIT Crystal Owens. Celý výzkum je publikovaný v odborném časopise Physics of Fluids s názvem „O oreologii, bodu zlomu a toku oblíbených mléčných sušenek“ (On Oreology, the fracture and flow of “milk's favorite cookie).

Tým výzkumníků vytvořil tzv. Oreometr. To je zařízení vytištěné na 3D tiskárně, které funguje pomocí gumiček a mincí. Konkrétní počet mincí pak poskytne potřebnou váhu k otočení částí a následné oddělení. Oreometr byl navržen podle reometru. Ten se používá k měření způsobu proudění kapaliny na použité síly.

Výzkumníci dále zkoumali, zda na oddělení měla vliv příchuť sušenek, množství náplně a způsob otáčení. Dospěli k závěru, že ne. Výzkumníci ale varují, že může dojít k rozlomení sušenky, pokud ji budete oddělovat moc rychle. „Pokud se pokusíte oddělit sušenky rychlým otáčením, můžete se obávat pouze toho, že je rozlomíte. Takže toto může být ponaučením pro všechny, kteří jsou ve stresu a chtějí si rychle dopřát své oblíbené sušenky. Bude snazší, když je budete otáčet pomaleji.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze