Japonští vědci vynalezli hůlky, které zvýrazní slanou chuť jídla

Japonští vědci vynalezli hůlky, které zvýrazní slanou chuť jídla
Fotografie: unsplash.com
  • Hůlky dokáží zvýraznit slanost 1,5krát
  • Vynález pomůže lidem, kteří nemohou konzumovat sůl ze zdravotních důvodů
  • Vědci doufají, že se začnou prodávat už příští rok

Japonští vědci vyvinuli chytré hůlky, které pomáhají zvýraznit slanou chuť jídla – mohou být tak nápomocny těm, kteří si sůl v jídle nemohou dopřát například ze zdravotních důvodů. Hůlky, které vyvinuli výzkumníci z Meiji University v Tokiu společně s výrobcem nápojů Kirin Holdings, zlepšují chuť jídla pomocí elektrické stimulace a minipočítače v podobě náramku, který má strávník na ruce.


Hůlky používají slabé elektrické impulzy iontu sodíku k přenosu z jídla do úst, kde vytvářejí pocit slanosti. Tento proces dokáže zvýraznit slanost 1,5krát. V Japonsku mohou být tyto hůlky velmi populární. Tradiční jídla upřednostňují slanou chuť. Průměrný dospělý Japonec denně zkonzumuje asi 10 gramů soli, což je dvojnásobek doporučeného množství od Světové zdravotnické organizace (WHO). Nadměrná konzumace sodíku může zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice a dalších onemocnění.

„Abychom těmto nemocem zabránili, musíme snížit množství soli, které přijímáme. Pokud se pokusíme vyhnout konzumaci soli klasickým způsobem, budeme se muset smířit s tím, že vyřadíme naše oblíbené dochucovadlo z oblíbeného jídla,“ uvedl pro reuters.com výzkumník Kirin Ai Sato. Vědci nyní zdokonalují prototyp a doufají, že produkt začnou prodávat již příští rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze