Jak se hraje závodní simulátor Gran Turismo 7 na PlayStationu 5?

Rozbor technologických aspektů
Jak se hraje závodní simulátor Gran Turismo 7 na PlayStationu 5?
Fotografie: Petr Vojtěch, fZone.cz
  • Jak funguje haptická odezva s ovladačem DualSense?
  • Zaměřili jsme se rovněž na technologii 3D audia či ray-tracingu

Nejnovější díl kultovní hry Gran Turismo si z naší recenze odnesl velkou pochvalu za fantastické vizuální zpracování i široký výběr vozů (či jízdních tratí) a mimo jiné jsme v recenzi nakousli také téma využití ovladače DualSense. Haptická odezva DualSense (a nejen ta) je však v případě hry Gran Turismo 7 natolik propracovaná, že si zaslouží samostatný článek.

Haptická odezva DualSense: nejlepší volba, když nemáte volant a pedály

Ovladač herní konzole PlayStation 5 zaslouženě způsobil ve světě herních konzolí velký poprask, neboť se nejen skvěle drží, ale hlavně nabízí neskutečně propracovanou haptickou odezvu. Od jemných vibrací, které připomínají bubnování kapek deště na sklo, až po silné kratší vibrace ztvárňující velkolepé exploze, to vše můžete cítit na vlastní ruce a ještě lépe se tak vžít do hry. Ostatně každý majitel PlayStationu 5 si jistě vyzkoušel v konzoli předinstalovanou hru Astro's Playroom, která je dost možná nejlepší ukázkou všech možností ovladače.

Ani tvůrci kultovního Gran Turisma, které je exkluzivní záležitostí pro majitele PlayStationu 5 a PlayStationu 4, si však nenechali ujít příležitost využít všechny možnosti ovladače DualSense. Neskutečně propracovaná je odezva například při přejetí obrubníku během závodu, kdy pomocí rafinovaných vibrací ucítíte najetí na obrubník i přejíždění po jednotlivých částech obrubníku, neméně zajímavá je však i reakce při najetí do soupeře.

Kromě haptiky byly velmi dobře využity také adaptivní triggery, jež se snaží zprostředkovat next-gen zážitek z přidávání plynu či naopak brzdění a nutno dodat, že velmi zdařile. Podle typu auta tak brzdový pedál klade rozdílný odpor při sešlápnutí, tedy zmáčknutí triggeru. V nastavení (které je opravdu velmi podrobné a tlačítka si můžete přemapovat přesně podle vašich představ) si mimochodem můžete aktivovat i zatáčení pomocí gyroskopu v ovladači. DualSense sice 100% nenahradí (kvalitní) volant a pedály, ale rozhodně posouvá zážitek z hraní této povedené závodní hry zase o několik tříd výš.

Tempest 3D Audio: poslechněte si vrnění motorů

Jednou z dalších vychytávek, na kterou se mohou těšit majitelé konzole PlayStation 5, je 3D ozvučení (Tempest 3D Audio), které zpracovává speciální čip. Prostorovějšího efektu se přitom dočkáte i v případě, že nehrajete se sluchátky či nevlastníte domácí kino, stačí mít totiž i vcelku obyčejný televizor s průměrným zvukem. S kvalitními sluchátky (ideálně těmi určenými přímo pro PlayStation 5) se však můžete těšit ještě na lepší zážitek.

Kromě fantasticky zpracovaného ozvučení motorů jednotlivých vozů, na kterém si dali vývojáři opravdu velmi záležet, tak během závodění uslyšíte kvílení brzdících kol, zvuk auta soupeře, který vás dohání, ale i zařazení rychlosti. Vzhledem k obrovskému výběru vozů (k dispozici je jich více než 400) si tak můžete vyzkoušet nejen, jak se s danými vozy závodí, ale také jak zní.

SSD úložiště PS5: rychlost především

Během hraní nového Gran Turisma, které je samo o sobě opravdu velkou hrou (na disku zabere přibližně 100 GB), oceníte rychlé načítání. Pokud vlastníte PlayStation 5, můžete se těšit na podstatně rychlejší načítací časy ve srovnání s PlayStationem 4 (Pro) a samozřejmě také ještě krásnější vizuál. Rychlostí načítacích časů rozebírá celá řada videí dostupných na internetu. V praxi se můžete těšit na opravdu velmi rychlé spouštění závodů i přechody na herní mapě. Načítání je okamžité nebo zabere maximálně jednu až dvě sekundy, což je na takto velkou hru skvělý výsledek.

Ray-tracing v reálném čase: fotorealistická grafika

Ačkoliv jsme ray-tracing zmínili již v klasické recenzi, zaslouží si ještě krátkou zmínku. Užijete si jej během používání fotorežimu, ve kterém můžete pořídit nádherné snímky vozů v různých scenériích, jež vypadají díky realistickému nasvícení fantasticky. Pokud se naopak chcete vytáhnout před návštěvou nebo se sami pokochat krásami vozů, oceníte přítomnost ray-tracingu v záznamech závodů. Přestože u většiny závodních her záznamy jízdy přeskakuji, v tomto případě vypadají tak úchvatně, že jsem si je často s chutí prohlédl. Hra světla a stínů vypadá v kombinaci s nablýskanými auty opravdu skvěle a velmi snadno si ji spletete se záběry reálných vozů.

Zhodnocení

Kromě skvělé hratelnosti jsou velmi zajímavé i technologické a také edukační aspekty nového Gran Turisma. V kombinaci s konzolí PlayStation 5 se tak můžete těšit nejen na extrémně rychlé načítání či podporu ray-tracingu, ale také zvuk, který vás vtáhne do hry. Asi největší předností je haptická odezva DualSense, která spolu s adaptivními triggery hráčům pomáhá lépe vnímat jízdní vlastnosti jednotlivých vozů a zároveň přiblíží zážitek z opravdového řízení vozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze