Otestovali jsme výhody „Perfect for PlayStation 5“ s televizorem Sony Bravia XR X90J

Otestovali jsme výhody „Perfect for PlayStation 5“ s televizorem Sony Bravia XR X90J
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Vybrané televizory Sony Bravia se chlubí balíčkem funkcí „Perfect for PlayStation 5“
  • Vyzkoušeli jsme, které výhody novinka přináší

Sony ke konci loňského roku představilo seznam chytrých televizorů Bravia XR s podporou balíčku funkcí označovaného jako „Perfect for PlayStation 5“ (v češtině také jako „Ideální pro PlayStation 5“). Jaké výhody hráčům přináší kombinace kompatibilního televizoru Bravia XR a nejnovější herní konzole od Sony? To jsme na vlastní kůži otestovali s modelem Sony Bravia XR X90J.

Sony PlayStation 5

Konec manuálního ladění HDR

HDR neboli vysoký dynamický rozsah je pojem skloňovaný nejen ve světě fotografií, ale také videoher, princip je přitom stejný, a to schopnost poradit si s různě tmavými/světlými objekty na scéně a správně je zobrazit. V praxi to obvykle znamená zajistit, aby tmavé oblasti na vyobrazené scéně nebyly pouhou tmou, ale měly stále snadno rozpoznatelné veškeré detaily. To stejné pak platí i pro místa světlá (typicky obloha, sluneční záře apod.). V podstatě se tedy jedná o schopnost skloubit několika extrémů s cílem vytvořit záběr, který není v problematických místech příliš „přepálený“ ani příliš tmavý a má ideální kontrast. A co konkrétně tedy propojení kompatibilního televizoru Bravia s PlayStationem 5 přináší?

Gran Turismo 7

Až doposud bylo nutné manuálně nastavit HDR, a to pro každou hru individuálně. Na začátku tak obvykle regulujete jas a upravujete kontrast. Typicky se v černém čtverci nachází bílý ornament, přičemž čtverec je obklopen bílým pozadím (barvy se následně prohodí), a vaším úkolem je upravovat ornament tak dlouho, dokud je sotva viditelný. Nejedná se sice o nijak extra časově náročnou záležitost, během nastavování mě osobně však vždy napadne, jestli se mi podaří HDR nastavit naprosto ideálně, aby hra vypadala co nejlépe.

Díky automatickému nastavení HDR u televizorů s certifikací Perfect for PlayStation 5 (tj. momentálně Z9J, A90J, A80J, X95J, X90J) starost s nastavením odpadá. Televizor se „domluví“ s konzolí PlayStation 5, která rozpozná konkrétní model televizoru a nastaví nejlepší možné HDR. Ideálně nastavené HDR s využitím automatického nastavení (tj. funkce Auto HDR Tone Mapping) a obraz bez využití této funkce pomůže porovnat srovnávací obrázek ze závodního simulátoru Gran Turismo 7, který vyjde již 4. března na PlayStation 5 i PlayStation 4. Zachytit vlastní srovnávací snímky identických scén s aktivovanou a vypnutou funkcí, tj. na dvou různých televizorech, by bylo poměrně komplikované. Přikládám tak alespoň několik screenshotů z nového titulu Horizon Forbidden West jako ukázku HDR (z televizoru Sony KE-65XH9096).

Nastavení obrazu

Druhou funkcí Perfect for PlayStation 5 pak ocení zejména uživatelé, kteří využívají svou herní konzoli nejen jako „herní stroj“, ale také jako multimediální domácí centrum. PlayStation podporuje všechny důležité streamovací aplikace, jako jsou Netflix, Apple TV+ nebo například Amazon Prime Video, není tak problém se dívat na vaše oblíbené pořady ihned po dohrání hry nebo si „odskočit“ na YouTube se podívat na tutoriál.

Perfect for PlayStation 5

Novější televizory Sony přitom disponují různými režimy nastavení obrazu, kdy pro hraní her logicky využijete režim herní (nastavení obrazu si můžete také upravit dle preferencí), ale pro sledování filmů na Blu-ray disku či seriálů na Netflixu byste preferovali režim standardní (nebo například filmový). Televizor v propojení s konzolí automaticky upraví režim zobrazení přesně podle toho, jaký typ obsahu na konzoli přehráváte a zajistí tak co nejlepší obraz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze