Horizon Forbidden West
test

Horizon Forbidden West

Dobrodružství nevídaných rozměrů

Lineup exkluzivních her pro konzole PlayStation je v letošním roce opravdu nabitý, kromě Gran Turismo 7 či God of War Ragnarök jsme se konečně dočkali i dlouho očekávaného pokračování oceňovaného titulu Horizon Forbidden West. Povedlo se vývojářům ze studia Guerilla Games přiblížit se k vysoko nastavené laťce předchozího dílu, nebo ji dokonce překonat?

Přestože nemá Horizon ani zdaleka tak dlouhou historii (první díl vyšel teprve v roce 2017) jako Gran Turismo či God of War, stihlo si vybudovat pověst skvělé hry s rozlehlým otevřeným světem i originálním příběhem, stejně jako řadou neméně zajímavých postranních úkolů. Horizon Forbidden West v tomto ohledu pokračuje ve šlépějích předchůdce, ale zároveň přináší i mnoho povedených vylepšení.

Horizon Forbidden West sleduje příběh Aloy z kmene Nora, do kterého však nikdy tak úplně nepatřila kvůli svému netradičnímu původu. Každý, kdo hrál první díl, si jistě vzpomene na skvěle napsaný příběh, který v sobě ukrývá mnohem víc než jen „robotické dinosaury“ a další pravěkou faunu. Pokud jste však předchozí díl Horizon nehráli a novinku pořizujete jako jeden z titulů na PlayStation 5, nemusíte se ničeho bát. Hra vás uvede do světa Horizon hned na začátku přehráním krátkého filmečku, který obsahuje vše potřebné. V průběhu hraní pak máte možnost sbírat nejrůznější druhy volně rozmístěných záznamů (zvukové i psané) po světě, pomocí nichž se dozvíte ještě více o minulosti, tedy i neblahém osudu lidstva.

Skvělý příběh i nesmírně detailní prostředí

Tím se dostávám k důležitému prvku hry, kterým je prozkoumávání opravdu obrovského světa plného nejrůznějších postranních misí, náhodných setkání, nečekaných soubojů s nejrůznějšími protivníky, ale i sbírání předmětů potřebných pro výrobu a vylepšování zbraní či oděvů. Svět Horizon Forbidden West je přitom nejen větší než Zero Dawn, ale podle mého názoru také rozmanitější a zábavnější k prozkoumávání. Sama velikost mapy totiž nemusí být zárukou dobré zábavy, pokud se jedná o generické prostředí obrovské rozlohy postrádající zajímavá místa. To naštěstí není případ Horizon Forbidden West, kde se můžete těšit na nejrůznější druhy flóry, zasněžené pahorky, vegetací překypující lesy s pestrobarevnými květinami, ale i písčité oblasti.

Kromě možnosti prozkoumávat místa pěšky či na hřbetě osedlaného robotického zvířete se nově můžete také věnovat potápění, kde na vás číhají různé nástrahy, ale i cenné poklady. Ze zpracování mapy Horizon Forbidden West jsem byl zkrátka nadšený a dokazuje to i touha neustále něco prozkoumávat, sbírat různé suroviny apod.

Neznamená to však, že by příběhová linka nebyla dostatečně kvalitní. Naopak, odtrhnout se od ní je poměrně těžké. Příběh má spád. Přestože i v tomto díle řešíte záchranu planety Země a celého lidstva, nepůsobí pouť Aloy nijak okoukaně. U velkých her si lze také často všimnout uměle natahované příběhové linky, s čímž jsem se zde nesetkal. Kromě hlavní linky si pochopitelně můžete „odskočit“ k vedlejším misím, které jsou zábavné a pozoruji zde velké zlepšení oproti předešlému dílu (včetně DLC). Po rozehrání hry budete například pomáhat kuchařovi, který vaří znamenité pokrmy, ale chybí mu sebevědomí a nechává se šikanovat od člena místní komunity. Několikrát mě rozesmály vtipně napsané dialogy doprovázené skvělým dabingem i fantastickými animacemi a zpracováním postav. V některých případech jsou obličeje doslova fotorealistické. Všimnout si můžete hladce oholených vousů, realistických vrásek, ale třeba i chlupů na rukou (jakkoliv to může působit zvláštně). Vývojáři odvedli neuvěřitelnou práci, co se nejrůznějších detailů i vizuální stránky týče.

Haptika DualSense dává hraní jiný rozměr

Kochat se však nebudete jen pohledem na postavy, ale i panoramaty zasněžených plání či výhledem z vrcholků hor. Fantasticky vypadá také voda i veškeré vodní rostliny, do kterých se můžete ukrýt před vodními dravci. Hru jsem testoval na konzoli PlayStation 5, kde mají hráči možnost aktivovat buď 4K rozlišení ve 30 FPS, nebo dvojnásobný počet snímků za sekundu vykoupený nižším rozlišením. Většinu času jsem režimy střídal a vychutnával si plynulý zážitek i maximální úroveň detailů a doprovodných efektů.

Horizon Forbidden West

Zpracování doprovází také povedená haptická odezva využívající nejrůznější druhy vibrací, ale také adaptivní triggery, které mění úroveň odporu podle zbraně, kterou využíváte, případně ve chvílích, kdy páčíte dveře apod. Skvělá grafika, haptika a i špičkové ozvučení pak zajistí maximální možnou úroveň ponoření do hry, od které se jen těžko odtrhnete. Dokonce i hráči, kteří neovládají až tak dobře angličtinu, se mohou těšit na kvalitní, ačkoliv kvůli jménu jedné z postav, místy trochu úsměvnou lokalizaci této obří hry, jejíž dohrání by vám mělo zabrat minimálně 20 hodin při velmi rychlém průchodu a soustředění se na hlavní příběh. Málokomu se však podle mě podaří takto „rychle“ Horizon Forbidden West dokončit. Během hraní se totiž setkáte s tolika zajímavými známými i zcela novými postavami, kdy každá z nich má svůj unikátní příběh, že je budete chtít poznat všechny. Uznání si zaslouží rovněž zpracování chování i povahových rysů příslušníků jednotlivých kmenů, které se vyznačují nejen vzhledem, ale také přístupem k hlavní hrdince Aloy.

Lepší ve všech ohledech

Ačkoliv to mají pokračování úspěšných titulů zpravidla těžší než jejich předchůdci, povedlo se titulu Horizon Fordbidden West nejen dohnat předešlý díl, ale ještě jej předčít, a to jak technickým zpracováním, tak zábavností příběhů a aktivit ve hře (nechybí dokonce ani povedená stolní hra v rámci samotné hry podobně jako u Zaklínače 3). Vklouznout do světa Horizon Forbidden West i příběhů postav v ní vystupujících a strávit zde desítky či stovky hodin je navíc neskutečně snadné (zato odtrhnout se od hraní může být problém), což je podle mě jeden z těch nejdůvěryhodnějších ukazatelů toho, že se jedná o kvalitní AAA titul, který byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Foto: Guerilla Games

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze