Jaká byla poslední jízda Strážců galaxie? A byla poslední?

Strážci Galaxie: Volume 3
Jaká byla poslední jízda Strážců galaxie? A byla poslední?
Fotografie: Marvel
  • Snímek Strážci Galaxie: Volume 3 měl premiéru 4. května 2023
  • Jedná se o poslední režisérský kousek Jamese Gunna v Marvel Cinematic Universe

Posledních několik snímků z Marvel Cinematic Universe (MCU) nezažilo takový úspěch, jak by si jejich tvůrci přáli. Fanoušci považují za poslední nejlepší snímek MCU Avengers: Endgame. To se ale nyní změnilo. Poslední snímek trilogie režiséra Jamese Gunna mění žebříček nejlépe hodnocených marvelovek, na první místo nastupují Strážci Galaxie: Volume 3 (Guardians of the Galaxy Vol. 3).

James Gunn sice v MCU končí a přechází k Warner Bros., natáčení posledního dílu Strážců v původní sestavě si ale nenechal ujít. A my mu za to děkujeme. Kromě režie napsal také scénář. V hlavních rolích se opět představili Chris Pratt, Dave Bautista, Pom Klementieff, Bradley Cooper, Zoe Saldana a Karen Gillan. Mezi nováčky patří Will Poulter a Chukwudi Iwuji. Jedná se o velice emotivní příběh, který je zároveň plný akce a skvělého humoru, přesně tak, jak jsme zvyklí.


Pozor, spoiler!

Od samého začátku nespustíte oči z plátna. Dostáváme se na planetu Kdovíkde, na které mají Strážci základnu. Peter je stále velice smutný ze ztráty Gamory a deprese zahání alkoholem. Neuběhne ani pět minut a přichází první nečekaný útok. Na planetu přilétá Adam Warlock. Nedokončený experiment, který vypadá jako dospělý, ale chová se jako dítě. Nemá úplně dobře nastavené mentální hodnoty, ale za to má nadlidské schopnosti. Adam jde nelítostně po Rocketovi. Všichni Strážci se ho snaží zastavit, ale i přesto Rocketa vážně zraní. Poté, co upadne do bezvědomí, rozdělí se příběh na dvě roviny, kdy jedna divákům ukáže Rocketovu děsivou minulost, v té druhé, která se odehrává v současnosti, pak budou ostatní hledat způsob, jak ho zachránit.

Rocketova minulost tvoří nejvíce emotivní linku celého příběhu. Nikdy nechtěl mluvit o své minulosti, kdo a jak ho stvořil a co je vlastně za zvíře. Nyní se vše dozvíme. Jeho stvořitel je Vrchní evolucionář (High Evolutionary), který touží po tom, aby vše bylo dokonalé. Chtěl vytvořit nový svět, ve kterém bude žít nový dokonalý živočišný druh. A k jeho stvoření dlouhá léta týrá zvířata, aby našel nejlepší kombinaci. A všechny ostatní zabil. Rocketovi se před lety z jeho spárů podařilo uprchnout, nyní ho ale Vrchní evolucionář hledá, protože k dosažení jeho vysněného cíle mu pomůže jen on, přesněji jeho mozek.

Další samostatnou kapitolou, která zasáhne všechny romantické duše, je vztah Petera a Gamory. Jak už jsem zmínila, Peter je stále smutný, protože přišel o svoji životní lásku. Gamora sice není mrtvá, ale není to ta, která byla Peterovou partnerkou. Původní Gamora zemřela ve filmu Avengers: Infinity War. Ale Gamora z jiné časové linky z dob před Strážci galaxie je naživu a přidala se k plenitelům, které považuje za svoji novou rodinu. Nyní se s Peterem znovu setkávají. On by velice rád navázal tam, kde skončili. Gamora mu ale dává velice jasně najevo, že k němu absolutně nic necítí, protože ho vlastně vůbec nezná. A i když se možná může během filmu zdát, že by ho třeba i nakonec ráda poznala, vrací se k plenitelům a nechává Petera samotného.

A jak to nakonec dopadne? Zemře někdo a uvidíme ještě někdy Strážce galaxie? Tvůrci moc dobře věděli, že fanoušci spekulují o smrti nejedné z hlavních postav. A proč také ne? Dave Bautista několikrát prohlásil, že se v roli Draxe už nevrátí. A i když během celého snímku jde stále někomu o život, závěr není předvídatelný. Jak už jedna z potitulkových scén napovídá, Strážci galaxie se na filmová plátna opět vrátí. Akorát v nové sestavě a s novým režisérem. Pokud se na film teprve chystáte, nezapomeňte si kapesník. Takovou jízdu emocí jste v kině už dlouho nezažili.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze