Marvel Cinematic Universe – první fáze

To nejlepší z Disney+
Marvel Cinematic Universe – první fáze
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Snímků Marvel Cinematic Universe je opravdu mnoho
  • Proto jsme se rozhodli prozkoumat všechny fáze postupně
  • Dnes začneme první fází
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Marvel Studio se rozhodlo rozdělovat svoje filmy do jednotlivých fází. Disney+ je má ve své nabídce všechny. Příští měsíc uvede v kinech první snímek, který bude patřit do fáze páté. Proto jsme se rozhodli, že je správný čas podívat se na ty předchozí a vybrat z nich to nejlepší. Pojďme se společně podívat na to nejlepší z první fáze.

Iron Man

Akční sci-fi, které natočil režisér Jon Favreau na motivy komiksů o Iron Manovi. V hlavní roli se představil Robert Downey Jr. V dalších rolích můžeme vidět Terrence Howarda, Jeffa Bridgese, Gwyneth Paltrow, Leslie Bibb, Shauna Touba, Farana Tahira a Clarka Gregga. Iron Man je prvním celovečerním snímkem z filmové série Marvel Cinematic Universe. Snímek byl nominován na Oscara v kategoriích Nejlepší vizuální efekty a Nejlepší střih zvuku. Získal také kladné hodnocení od diváků i kritiků. V Česku přišel do kin 1. května 2008.

Multimilionář, vizionář a vynálezce Tony Stark si užívá života, jak jen to jde. Na nikoho nebere ohledy a dělá si vždy co chce. Cítí se být neohrožený. Po svém otci zdědil firmu Stark Industries, která se zaměřuje na výrobu zbraní. Jeho partnerem je otcův dlouholetý kamarád Obadiah Stane. Se svým kamarádem podplukovníkem Rhodesem odletí do Afghánistánu, aby americké armádě představil novou raketu Jericho. Když společně s dalšími vojáky odjíždí zpět na letiště, zaútočí na ně teroristé. Tony je těžce zraněn a teroristé ho zajmou. Probudí se až v jeskyni, kde se seznámí s lékařem Yinsenem, který mu velice riskantní operací zachránil život. Do hrudi mu musel voperovat elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k jeho srdci.

Teroristé Tonyho zajali, protože po něm chtějí, aby jim vyrobil raketu Jericho. Když Tony vidí, že teroristé mají zásobu jeho zbraní, je vyděšený. Jericho pro ně nechce sestavit, ale musí, jinak zemře. S pomocí Yinsena se pustí do práce. Nejdříve vyrobí pro sebe malý obloukový reaktor, který vymění za elektromagnet, který má v hrudníku. Poté začne pracovat na raketě, jak si myslí teroristé. Doopravdy ale vyrábí brnění, které jim pomůže s útěkem. To se mu nakonec také podaří. Hned poté, co se dostane domů, zastaví výrobu zbraní a sám začne pracovat na vylepšené verzi svého obleku. Netrvá to dlouho a dojde mu, že právě jeho partner Obadiah jde proti němu. Nejenže se ho snaží dostat z firmy, ale právě on stojí za útokem teroristů, který měl skončit jeho smrtí.

Zajímavosti

  • Iron Man je první film od Marvelu, který byl zařazen do Národního filmového archivu Knihovny Kongresu.
  • Pokud to stále někomu uniká, režisér Jon Favreau ztvárnil postavu Happyho.
  • Gwyneth Paltrow před natáčením studovala v komiksech svoji postavu, aby jí více porozuměla.

Iron Man je moje nejoblíbenější postava z Marvel Cinematic Univerze a z velké části za to může právě Robert Downey Jr., který jako by se narodil pro postavu Tonyho Starka. Tvůrci skvěle vybrali i zbytek hereckého obsazení. Tento snímek může sledovat pořád dokola a dokola.

Thor

Fantasy snímek, který natočil režisér Kenneth Branagh podle komiksů o hromovládci Thorovi. Jeho postavu ztvárnil herec Chris Hemsworth. V dalších rolích hrají Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Colm Feore, Jaimie Alexander a Stellan Skarsgård. Natočení filmu bylo plánováno už od roku 1997, návrh scénáře byl však napsán až v roce 2006. Česká premiéra proběhla 28. dubna 2011.

V dávných dobách vedl král Asgardu, Odin, válku proti Mrazivým obrům z Jotunheimu, aby jim zabránil dobýt devět světů. Válku vyhrál a vzal jim zdroj jejich síly, kterým je Truhlice prastarých zim. V současné době se chystá korunovace jeho syna Thora. Ta je ale přerušena vpádem Mrazivých obrů, kteří chtějí získat zpět Truhlici. To se jim nepodaří, navíc jsou pohřbeni zaživa. Thor se chce i přes jejich potrestání pomstít. Odin mu ale jakýkoliv útok na Jotunheim zakáže. Thor jeho příkaz neposlechne a vydá se se svým bratrem a dalšími na výpravu, která opět rozpoutá válku. To Odina rozčílí natolik, že Thorovi sebere jeho božské schopnosti a pošle ho do vyhnanství na Zem, kde by se měl napravit.

Thor se ocitne v Novém Mexiku, kde ho najde astrofyzička Jane Fosterová se svou asistentkou Darcy Lewisovou a doktorem Erikem Selvigem. Thor zpočátku nebere lidi jako sobě rovné. Postupem času ale začne mít Jane rád a ve svém novém domově se mu začne líbit. Celé této situace využije jeho bratr Loki, který chce Thora zničit a zmocnit se vlády. Thor bude muset opět bojovat a přijít na to, jak získat svou moc zpět, aby mohl Lokiho plánu zabránit.

Zajímavosti

  • Designéři nakreslili okolo 200 různých ilustrací Thorova kladiva, než vybrali ten nejlepší design.
  • Odina měl původně hrát herec Mel Gibson, ten ale nabídku na roli odmítl.
  • O roli Thora se ucházel Tom Hiddleston, který nabral 10 kg svalů. Nakonec byl obsazen do role Lokiho.

Musím říct, že mě první díl Thora úplně nezaujal. Další mě baví víc. Ale i v tomto případě platí, že si snad v roli boha hromu nedokážu představit nikoho jiného než právě Chrise Hemswortha.

Avengers (The Avengers)

Akční sci-fi snímek, který režíroval a napsal scénář Joss Whedon. I tento film byl natočen podle komiksů od Marvel Comics. Ve své době se film Avengers stal třetím nejvýdělečnějším snímkem všech dob. V hlavních rolích se představili Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Clark Gregg, Lou Ferrigno, Tom Hiddleston a další. Snímek získal pozitivní hodnocení od kritiků i diváků. Film byl nominován na Oscara za Nejlepší vizuální efekty. V České republice premiéra proběhla 3. května 2012.

Mladší bratr Thora, Loki, se spojí s mimozemskou rasou Chitauri. Ta mu poskytne výměnou za Tesseract armádu, se kterou může dobýt Zemi. Tesseract je zdroj mocné energie, který se v současné době nachází na Zemi, kde ho zkoumá doktor Erik Selvig a jeho tým. Z ničeho nic se objeví portál, skrze který projde Loki, ukradne Tesseract a pomocí svého žezla si podrobí doktora Selviga a několik dalších agentů, včetně Clinta Bartona (Hawkeye). Ti se přidají na jeho stranu.

Po tomto útoku ředitel mezinárodní mírové agentury (S.H.I.E.L.D.) Nick Fury znovu obnoví program Avengers, do kterého jsou zapojení lidé se zvláštními schopnostmi – Black Widow, Hulk, Kapitán Amerika a Iron Man. Mezitím se objeví Thor, který má s Lokin také nevyřízené účtu a chce ho vzít zpět na Asgard. Nakonec se s ním ostatní dohodnou, aby Lokiho uvěznili na létající letadlové lodi S.H.I.E.L.D.u, kde je Loki zavřen do speciální cely původně určené pro zadržení Hulka. Mezitím se Tony Stark s Brucem Bannerem snaží najít Tesseract. Loki se snaží vyprovokovat Bruce, aby se změnil v Hulka a rozpoutal chaos na lodi. Avengers se začnou hádat kvůli Tesseractu. Mezitím se do lodi dostane Hawkeye a další stoupenci Lokiho. Poté začíná tvrdý boj o New York, který ale Loki nevyhraje a společně s Thorem a Tesseractem se vrátí na Asgard.

Zajímavosti

  • Gwyneth Paltrow, která hraje Pepper Potts, chodí ve Stark Tower bosá. Je to kvůli tomu, aby Robert Downey Jr. vedle ní vypadal vyšší.
  • Kostým a helma Lokiho vážil skoro 20 kg.
  • Tom Hiddleston, který hraje Lokiho, dostal za svou roli na MTV Movie Awards cenu udělovanou diváky MTV za nejlepší zápornou roli.

První film, ve kterém se představil celý tým Avengers. Celkové herecké obsazení dokonale zapadá. Každý je jiný a díky tomu se skvěle doplňují a na film je radost koukat. Snímek je navíc plný trefných a vtipných hlášek a děj plyne příjemným tempem.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze