Jaké zvláštní věci už lidé vypustili do vesmíru?

Jaké zvláštní věci už lidé vypustili do vesmíru?
Fotografie: unsplash.com
  • Elon Musk vypustil auto Tesla Roadster
  • Na ISS byl propašován gorilí oblek
  • A do vesmíru se podíval i světelný meč Luka Skywalkera

Do vesmíru se dlouhá desetiletí posílají družice, kosmické lodě, teleskopy i lidé. Mimo to se ale do vesmíru poslalo i několik zvláštních věcí. Pojďme si alespoň některé z nich připomenout.

Auto Tesla Roadster

Elon Musk 6. února 2018 v rámci otestování nosné rakety Super Heavy od SpaceX vložil do nákladního prostoru vůz Testa Roadster, který sám používal. Do auta usedla i figurína známá jako Starman a došlo k vypuštěni na heliocentrickou dráhu, která protíná dráhu Marsu. Původně vypuštění vyvolalo obavy, že by auto mohlo dopadnout zpět na Zemi, a ohrozit tak lidi. Nakonec se však Tesla vydala až za oběžnou dráhu Marsu a než oběhne kolem Slunce, trvá to podle livescience.com asi 557 dní.

Doposud Tesla oběhla Slunce 3,4krát a urazila více jak 4 miliardy kilometrů. Pokud by vás zajímalo, kde se auto nachází, je možné jej v reálném čase sledovat na whereisroadster.com. Zde se také například dozvíte, jak daleko od Země či Slunce se nachází a jakou rychlostí se ve vesmíru pohybuje.


Gorilí oblek na ISS

Současný americký senátor a bývalý astronaut Mark Kelly dokázal v roce 2016 propašovat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) gorilí oblek pro své dvojče Scotta. Převlek se měl na stanici dostat už v roce 2015, ale náklad se na ni nikdy nedostal, jelikož raketa od SpaceX vybuchla. Video, kde Scott Kelly pronásleduje britského astronauta Tima Peakea, následně obletělo celý svět.

Doručení Pizza Hut na ISS

V dubnu roku 2001 se podařilo Pizza Hut jako první společnosti doručit pizzu do vesmíru. Dostala se tam za pomoci ruské rakety, která tenkrát na stanici vezla zásoby. Podle BBC společnost zaplatila přibližně milion dolarů (v té době přibližně 37 milionů korun) za propagaci, kdy kosmonaut Jurij Usachov zvedl palec poté, co pizzu snědl. Pizza byla salámová, protože salám má delší trvanlivost, a bylo na ni přidáno extra koření a sůl, jelikož ve vesmíru ztrácejí lidé chuť.

Skywalkerům světelný meč

Světelný meč Luka Skywalkera byl vypuštěn do vesmíru v roce 2007 v rámci mise raketoplánu Discovery z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Meč strávil na oběžné dráze 14 dní a poté byl podle NASA vrácen zpět filmové společnosti Lucasfilm.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze