Auckland – město plné zážitků

Osobní průvodce Novým Zélandem
Auckland – město plné zážitků
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Dnešní díl se zaměří na největší město Nového Zélandu – Auckland
  • Ve městě je nejvyšší budova na jižní polokouli a její návštěvu byste neměli vynechat
  • Podíváme se i na to, kam si zajít na výlet nebo kolik stojí parkování v centru

V dnešním díle se podíváme do největšího města na Novém Zélandu – Aucklandu. Název města vznikl po britskému státníkovi hraběti z Aucklandu. V roce 1840 bylo město založeno britskými kolonizátory. Auckland má přibližně 1 600 000 obyvatel. Přijde vám to málo? Na naše poměry je to opravdu málo. Město má rozlohu 1 086 kilometrů čtverečních, což je oproti Praze, která má rozlohu 496 kilometrů čtverečních, více jak dvojnásobek, ovšem počet obyvatel je téměř totožný. V Aucklandu jsou výškové budovy s byty postaveny téměř pouze v centru města, jakmile se posunete o kousek dále, uvidíte všude domy se zahradou. Navíc jsou většinou domy samostatně stojící, tím se pozemky ještě zvětšují.

O Aucklandu se říká, že je to město plachetnic. Centrum města končí u přístavu, kde zjistíte, proč se městu tak říká – plachetnice jsou všude. Je tu více jak 500 000 plachetnic a jachet různých velikostí. U přístavu najdete hodně obchodů se suvenýry a různé vodní atrakce. Pokud máte rádi ryby, můžete navštívit rybí trh. Je opravdu velký, včetně několika restaurací.

Auckland byl hlavním městem Nového Zélandu od roku 1841 do 1865. Nyní je hlavním městem Wellington. V Aucklandu je i nejvyšší budova na jižní polokouli – Sky Tower. Věž vysoká 328 metrů se tyčí v centru města a určitě stojí za navštívení. Hned v prvním patře si můžete jít zahrát do kasina. Vezměte si ale s sebou pas, jinak vás dovnitř nepustí, a to i když vám 18 bylo už dávno.

Určitě si zaplaťte výhled z horních patek Sky Toweru. Cena je pro dospělého 25 NZD (370 Kč). Výtahem vyjedete do výšky 186 metrů, kde je hlavní vyhlídka. Už ve výtahu se možná projeví závrať, jelikož kus podlahy ve výtahu je prosklený. Nahoru jedete rychle a vždy po určitých částech jsou prosklené dveře, takže vidíte, jak stoupáte výš a výš.

Pokud máte rádi adrenalin, máte dvě možnosti – projít se z venkovní strany okolo Sky Toweru ve výšce 192 metrů, nebo skočit dolů po laně.

Jakmile dojedete nahoru, přivítá vás 360° výhled. Můžete tak vidět celý Auckland ze všech stran. Místy je podlaha prosklená a stěny jsou prosklené celé, navíc lehce nahnuté směrem ven, pro lepší výhled. Pokud máte rádi adrenalin, máte dvě možnosti – projít se z venkovní strany okolo Sky Toweru ve výšce 192 metrů, nebo skočit dolů po laně. Projití kolem budovy vás vyjde na 112,50 NZD (1 650 Kč), skok stojí 168,75 NZD (1 500 Kč). Naopak romantici mohou navštívit restauraci v 53. patře. Pokud se vám však točí hlava jen z představy, jak vysoko budete, asi ji vynecháte – restaurace se totiž jednou za hodinu otočí o 360 °.

Město je také postavené na desítkách sopek. Nepředstavujte si však klasickou sopku, tyto jsou už dávno zarostlé trávou a na některé si můžete udělat výlet a mít tak pěkný výhled na město. Doporučuji například One Tree Hill. Jedná se o nenáročnou procházku, navíc vás celou cestu doprovází ovce, které se pasou všude okolo vás. A pokud by vám to nestačilo, když sejdete dolů, můžete si v parku udělat piknik nebo něco ugrilovat. Grily jsou zde k použití zdarma a najdete jich hned několik u posezení. Grily nikdo neničí a po každém použití je po sobě návštěvníci umyjí.

Pokud budete chtít zaparkovat přímo ve středu města, není to problém, ale připravte se na placení. Je tu několik parkovacích domů a cena se dost liší. Také si dejte pozor na to, že někde uvádějí cenu za půl hodiny, jinde za hodinu. Doporučuji parkovat spíše na okraji centra, kde je cena o něco nižší. Počítejte s parkovným mezi 3 až 5 dolary za hodinu (44 až 74 Kč). Pokud budete parkovat déle, cena se postupně snižuje.

V Aucklandu najdete i mnoho dalších míst, která by stála za navštívení. Například ZOO, válečné muzeum postavené vojákům, kteří bojovali v 1. světové válce, hvězdárna a planetárium Stardome, galerie umění a další. Vybere si zde opravdu každý. V dalším díle se ale zaměříme na Hobitín.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze