Jih Evropy ničí velké požáry způsobené extrémními teplotami

Jih Evropy ničí velké požáry způsobené extrémními teplotami
Fotografie: unsplash.com
  • Mezi nejvíce zasažené země patří Španělsko, Řecko a Francie
  • Vysoké teploty si vyžádaly stovky obětí
  • Vlny veder jsou způsobeny klimatickými změnami, za které mohou lidé

Záchranáři po celé jižní Evropě během víkendu pokračovali v boji s obrovskými lesními požáry. Mezi nejvíce zasažené země patří Španělsko, Řecko a Francie. Vysoké teploty si vyžádaly už stovky obětí. Podle vědců jsou způsobeny změnami klimatu.


Na severu Portugalska zemřel pilot, když letadlem hasil požár v okolí města Vila Nova de Foz Côa u hranic se Španělskem. Portugalské úřady uvedly, že za poslední týden zemřelo v důsledku vysokých teplot nejméně 238 osob. Požáry ničí francouzský departement Gironde, kde museli záchranáři evakuovat přes 12 tisíc lidí. Vysoké teploty mají ve Francii i nadále pokračovat.

Vlny veder jsou častější, intenzivnější a trvají déle kvůli klimatickým změnám, za které mohou lidé. Svět se od začátku průmyslové éry oteplil o přibližně 1,1 stupňů Celsia. Teploty budou i nadále stoupat, pokud vlády po celém světě nezasáhnou a nesníží emise uhlíku.


V Portugalsku se teploty vyšplhaly na 47 °C a ve Španělsku se drží nad 40 °C. Požáry zasáhly severovýchod Porta. V jižním Španělsku turisté pozorovali požáry z pobřeží Torremolinos, které se šířily v kopcích. V Řecku hasiči bojují s požáry v oblasti Feriza, asi 50 km jihovýchodně od Atén a poblíž letoviska Rethymno na severním pobřeží Kréty. Podle bbc.com bylo v okolí Rethymna evakuováno sedm vesnic.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze