Teploty ve Španělsku lámou rekordy

Teploty ve Španělsku lámou rekordy
Fotografie: unsplash.com
  • Španělská meteorologická stanice zaznamenala teplotu 38,8 °C
  • Teploty jsou v zemi nyní vyšší o 10 až 15 °C, než je v dubnu zvykem
  • Extrémní teploty hlásí i další místa po celém světě

Španělsko zaznamenalo minulý týden ve čtvrtek historicky nejvyšší teplotu za měsíc duben. Tamní meteorologická stanice zaznamenala teplotu 38,8 °C. Rekord byl naměřen na letišti Cordoba v jižním Španělsku těsně po třetí hodině odpoledne místního času. Země už několik dní bojuje s vlnami veder, kdy jsou teploty o 10 až 15 °C vyšší, než je v dubnu ve Španělsku zvykem.

Do Španělska se horký vzduch dostává z Afriky. Odborníci jsou velice zaskočení rozsahem veder, která v posledních dnech zažívají na jihu Španělska. „To není normální. Teploty jsou letos zcela mimo kontrolu,“ uvedl pro bbc.com mluvčí španělského meteorologického úřadu Cayetano Torres.


„Tato situace ve Španělsku je naprosto extrémní, bezprecedentní. Takové teploty tady v tuto dobu ještě nebyly. Teploty, které jsou překonány jen o 5 °C, byly na meteorologický stanicích po celé zemi naměřeny jen párkrát,“ okomentoval situaci klimatolog Maximiliano Herrera. Madridská veřejná doprava nyní jezdí častěji, aby lidé nemuseli na nástupištích dlouho čekat. Veřejná koupaliště otevřela o měsíc dříve, než obvykle otevírají. V důsledku extrémních veder země očekává propuknutí lesních požárů.

Španělsko není jediné, kde se lidé potýkají s nezvykle vysokými teplotami. Extrémní počasí panuje na mnoha místech po celém světě. Horké počasí v celé severní Africe zvyšuje teploty v celé Evropě. „Víme, že rok 2022 byl pro Evropu druhým nejteplejším zaznamenaným rokem a bylo to nejteplejší léto v historii. Evropa se otepluje dvakrát rychleji, a kvůli tomu je i vyšší pravděpodobnost přírodních katastrof,“ uvedla Dr. Samantha Burgess z Programu Copernicus. Také Asie zažívá v posledních týdnech extrémní vedra. Na severozápadě Thajska dosáhla teplota v polovině dubna 45,4 °C a v Laosu se teplota vyšplhala až na 42,7 °C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze