Nízká hladina Dunaje odhalila v Srbsku trosky německých válečných lodí

Nízká hladina Dunaje odhalila v Srbsku trosky německých válečných lodí
Fotografie: unsplash.com
  • Dunaj má aktuálně nejnižší hladinu vody za posledních 100 let
  • Lodě ale představují nebezpečí, jelikož stále obsahují munici i výbušniny
  • V Srbsku se uchýlili k bagrování řeky, aby udrželi lodní dopravu

Evropa aktuálně čelí velkému suchu, což má za následek vysychání vodních toků. Řeka Dunaj má v posledních dnech nejnižší hladinu vody za posledních 100 let, sucho tak odhalilo trosky desítek německých válečných lodí, které byly potopeny během druhé světové války v městě Prahovo. Lodě zde byly potopeny v roce 1944 Černomořskou flotilou a dodnes brzdí lodní provoz při nízkých hladinách vody.

Letošní sucho však poblíž Prahova ve východním Srbsku odhalilo více jak 20 vraků lodí a většina z nich je stále naplněna municí a výbušninami, což představuje nebezpečí pro lodní dopravu, místní pracovníky v rybářském průmyslu i pro rumunské pracovníky, kteří se pohybují hned za řekou.


Vysychání řek je spojováno dle reuters.com s globálním oteplováním, které může za rekordně vysoké teploty. Na některých místech Dunaje se Srbsko rozhodlo k bagrování řeky, aby se udržela lodní doprava otevřená, jelikož v místech, kde běžně proplouvaly lodě, se dala řeka přebrodit. Srbsko také v březnu vypsalo výběrové řízení pro odstranění vraků, munice i výbušnin, které odhadlo na 29 milionů eur (714 milionů korun).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze