Evropa loni zažila druhý nejteplejší rok v historii

Evropa loni zažila druhý nejteplejší rok v historii
Fotografie: unsplash.com
  • Planeta je nyní o 1,2 °C teplejší než v předindustriálním období
  • Evropa zaznamenala nejvyšší emise škodlivých plynů z lesních požárů za uplynulých 15 let
  • Teplota v Evropě se za posledních 30 let zvýšila více než dvakrát proti celosvětovému průměru

V loňském roce Evropa zažila druhý nejteplejší rok v historii měření. Agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus (C3S) uvedla, že se rok 2022 s malým rozdílem v celosvětovém měřítku zařadil na páté místo. Podle údajů C3S zaznamenala Evropa nejvyšší emise škodlivých plynů z lesních požárů za uplynulých 15 let a stejně jako v posledních letech rostla koncentrace oxidu uhličitého a metanu v ovzduší.

„Planeta je v současné době o 1,2 °C teplejší než v předindustriálním období, což je důsledek změny klimatu způsobené člověkem,“ uvedla agentura pro reuters.com. Teplota v Evropě se za posledních 30 let zvýšila více než dvakrát proti celosvětovému průměru a její nárůst je nejvyšší ze všech kontinentů na světě.


Loňské léto bylo v Evropě nejteplejším v historii a překonalo teplotní rekordy v zemích včetně Itálie, Španělska a Chorvatska. „Rok 2022 byl dalším rokem klimatických extrémů v Evropě i na celém světě. Tyto události zdůrazňují, že již nyní pociťujeme ničivé důsledky našeho oteplujícího se světa. Tato zpráva je dalším potvrzením toho, že nejhorším důsledkům může lidstvo předejít pouze v případě, že urychleně sníží emise uhlíku a rychle se přizpůsobí měnícímu se klimatu,“ uvedla zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service Samantha Burgessová.

V kombinaci s nedostatkem dešťů vyvolalo horko rozsáhlé sucho, které podle prvních analýz bylo nejhorší v Evropě za posledních 500 let. Nízká hladina vody zdržela lodní dopravu podél německého Rýna, zatímco nedostatek deště zasáhl výrobu vodní energie a snížil výnosy z prodeje kukuřice a sóji. Horké a suché období vyvolalo intenzivní lesní požáry v zemích od Španělska po Slovinsko. Tyto požáry uvolnily více emisí v celé EU a Velké Británii než v kterémkoliv jiném létě za posledních 15 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze