Evropa zažívá nejteplejší červenec

Evropa zažívá nejteplejší červenec
Fotografie: ESA
  • Minulý týden se teploty v mnoha Evropských městech vyšplhaly nad 40 °C
  • Satelit Copernicus Sentinel-3 naměřil povrchové teploty Země, které přesahovaly 45 °C
  • Očekává se, že může padnout nový teplotní rekord, který je v Evropě aktuálně 48,8 °C

Celý minulý týden zužovaly Evropu vlny veder a nejspíše je to jen začátek. Kromě vysokých teplot nad 30 °C se očekává, že na Sicílii a Sardinii se teplota přiblíží k 48 °C a může tak padnout rekord, který byl naměřen 11. srpna v roce 2021 v sicilském městě Floridii. Tehdy byla naměřena teplota 48,8 °C. Za vysokou vlnu veder může anticyklóna Cerberus, která přichází z jihu a způsobuje v Itálii nárůst teplot nad 40 °C.

Sonda Copernicus Sentinel-3 pomocí radiometrického přístroje zobrazuje povrchovou teplotu na Zemi a právě tato data ukázala, že povrch Země přesáhl 45 °C ve městech jakou jsou Řím, Neapole, Taranta a další. Podle Evropské kosmické agentury (ESA) byla data z získána těsně před polednem a je tak jasné, že teplota během odpoledne ještě dále narůstala.

Rozdíl mezi předpovědí počasí a satelitním měřením je v tom, že u předpovědi se sdělují předpokládané teploty vzduchu, kdežto satelit měří skutečné množství energie vyzařované ze Země a měří přímo teplotu povrchu planety. To znamená, že ukazuje mnohem vyšší teploty. Pomocí povrchových teplot se také monitorují požáry, ale využívají je i zemědělci, kteří podle toho mohou naplánovat zavlažování plodin.


Oteplování klimatu, které letos zesílil El Niño, vážně ovlivňuje produkci potravin, dostupnost vody a také naše zdraví. Abychom se těmto změnám správně přizpůsobili, potřebujeme včasné informace v použitelném rozlišení, které program Copernicus poskytuje se Sentinel-3 a brzy s misí Copernicus Land Surface Temperature Monitoring s rozlišením 50 m,“ uvedl Benjamin Koetz, vědec mise pro monitorování teploty povrchu země. Nejteplejší byl totiž letos i červen, kdy hladina moří dosahovala rekordních teplot a antarktického ledu bylo doposud nejméně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze