Kancelářské balíky se změní. Microsoft i Google do nich přidají AI

Kancelářské balíky se změní. Microsoft i Google do nich přidají AI
Fotografie: Israel Andrade, unsplash.com
  • Firmy Microsoft i Google oznámily, že jejich kancelářské balíky dostanou významné rozšíření
  • Umělá inteligence bude umět navrhovat texty, pracovat s nimi a pomůže i s komunikací
  • Obě společnosti se zaměří nejdříve na firemní zákazníky a nejspíše si za nové schopnosti nechají řádně zaplatit

Schopnosti ChatGPT a dalších podobných systémů už několik týdnů fascinují odbornou i širokou veřejnost. Nejjednodušší způsob, jak si je vyzkoušet, je používání nového Bingu. Microsoft ale nyní oznámil, že už brzy si schopnosti umělé inteligence vychutnáte přímo v jeho kancelářském balíku. Asistent nazvaný Copilot vám pomůže nejenom psát texty ve Wordu, ale pomůže také s návrhem funkcí v Excelu nebo za vás vytvoří prezentaci v PowerPointu jen na základě jednoduchého slovního zadání. Také bude moci pročítat vaši poštu v Outlooku, připraví vám shrnutí dlouhých e-mailů nebo naopak napíše odpověď. Zajímavě vypadá i integrace do Teams, kdy vám AI může shrnout dlouhé firemní porady. Zvládne údajně zodpovědět takové dotazy, jako „Co říkal šéf?“ nebo „Byly mi přiděleny nějaké úkoly?“.

Copilot, který velice vzdáleně připomíná pana Sponku ze začátku století, je postaven na technologii GPT-4. Microsoft zatím nezveřejnil, kdy a za kolik bude dostupný. Testovacího provozu se zatím účastní 20 vybraných společností. To naznačuje, že Microsoft bude chtít nabízet firmám. Zadarmo to rozhodně nebude, naopak se očekává docela tučný příplatek, protože Microsoft bude chtít, aby se mu vrátily investice jak do samotné AI, tak i do energeticky vysoce náročné infrastruktury, která pohání její běh.

Google nesmí chybět

Stejnou politiku nejspíše zvolí i Google, který schopnosti AI nasadí nejdříve u placených firemních tarifů Workspace. Google tuto novinku oznámil prakticky ve stejnou chvíli jako Microsoft a s prakticky totožnou sadou funkcí. Ta má v případě Googlu zahrnovat například:

  • návrhy, odpovědi a souhrny v Gmailu
  • brainstorming, korektury, psaní a přepisování v Dokumentech
  • kreativní vize pomocí automaticky generovaných obrázků, zvuků a videí v Prezentacích
  • přechod od surových dat k přehledu a analýze pomocí automatického doplňování, generování vzorců a kontextové kategorizace v Tabulkách
  • generování nových pozadí a záznam poznámek v aplikaci Meet

Ani zde není Google specifický v tom, kdy a za kolik peněz změní umělá inteligenci kancelářskou práci od základů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze