Kauza Wirecard a dopad na služby Twisto a Curve. Co se vlastně stalo?

Kauza Wirecard a dopad na služby Twisto a Curve. Co se vlastně stalo?
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Wirecard vyhlásilo insolvenci, chybí mu přes 50 miliard korun
  • Curve i Twisto v současnosti usilovně pracují na nápravě
  • Klientů společnosti Revolut se nastalá situace nijak nedotkne

Pravděpodobně jste v posledních dnech zaslechli o kauze Wirecard, která se dotkla i několika firem v České republice. Německá společnost Wirecard s ambicemi konkurovat finančním gigantům jako PayPal zpracovává platební transakce a poskytuje další finanční služby. V České republice využívá řešení Wirecard Twisto, Fidoo či O2 (eKasa).

Firma Wirecard však v minulém týdnu vyhlásila insolvenci. Společnost vykázala manko ve výši 1,9 miliardy eur (téměř 51 miliard korun). Jedná se o peníze, které nikdy neexistovaly. V této souvislosti je rovněž důležité zmínit, že zakladatel Wirecard, Markus Braun, byl již v minulosti opakovaně nařčen z toho, že jeho společnost inkasuje transakce, které nelze vystopovat a v mnoha ohledech nepůsobí příliš důvěryhodně. Na konci minulého týdne tak Evropská komise zahájila vyšetřování, které má za úkol zjistit, proč nedokázal německý finanční regulátor detekovat problémy s předstihem.

Většinu uživatelů, kteří se příliš nezajímají o novinky ze světa financí, tak v minulém týdnu zaskočila zpráva, že nemohou nadále používat svou platební kartu (informovali jsme vás o bílých platebních kartách) Twisto. Problémy se dotkly mimo jiné také další velmi oblíbené fintech služby Curve.

V současnosti se usilovně pracuje na nápravě a ke svým účtům, u Twista i Curve, máte naštěstí stále přístup. V případě Twista se nabízí několik možností, jak i nadále platit – například skrze virtuální kartu, případně Google Pay. Smůlu mají bohužel majitelé iPhonů, kteří až do srpna nemohou používat Apple Pay. Podle stránek Twista zatím není jasné, jestli budou po klientech požadovat poplatek i za tento měsíc (ačkoliv za nastalou situaci Twisto tak docela nemůže), nebo bude zákazníkům odpuštěn. Každopádně však stále platí, že uživatelé mohou v případě nespokojenosti výši měsíčního poplatku snížit, to klidně až na nulu.

Obdobně je na tom Curve, který pozastavil funkci Back in Time a přestal podporovat Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay. Podle poslední aktualizace na oficiálních stránkách discover.curve.app však brzy dojde k nápravě. Již dnes odpoledne (29. června 2020) by mělo dojít k obnovení možnosti placení přes Google Pay, Apple Pay a Samsung Pay včetně dalších služeb.

Pokud využíváte služeb Revolutu, nemusíte se ničeho obávat. Revolut s Wirecard nespolupracuje – současná situace tak fungování této společnosti nijak neovlivní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze