Jak zůstat informováni o dění ve světě a zároveň si chránit duševní zdraví?

Jak zůstat informováni o dění ve světě a zároveň si chránit duševní zdraví?
Fotografie: unsplash.com
  • Sledování přírodních katastrof i válek může způsobovat úzkost, která v dlouhodobém měřítku vede k depresi
  • Nejvíce jsou ohroženy děti a dospívající – ti by měli mít omezený přístup k těmto informacím
  • Pro odreagování je dobré dělat věci, které nám dělají radost a s lidmi hovořit o jiných tématech

Válka, unášení a zabíjení nevinných lidí, požáry, záplavy, zemětřesení a další katastrofy, které můžeme dennodenně vidět na televizních obrazovkách, ale i na sociálních sítích, může negativně ovlivnit naše duševní zdraví, a to včetně dětí. Na jednu stranu chceme vědět, co se kolem nás děje, ale na druhou stranu je potřeba sebe uchránit od neustálých negativních zpráv. Jak se tedy zachovat, abychom byli stále informováni o tom, co se děje, ale zároveň chránili své duševní zdraví?

Psychologická věda nám říká, že strach, úzkost a traumatický stres mají dlouhodobé účinky na zdraví a pohodu. Tyto dopady také pociťují lidé po celém světě, kteří mají v regionu rodiny a přátele, a také ti, kteří se obávají dopadů války všude,uvedla Americká psychologická asociace, která vydala prohlášení, v němž upozorňuje na negativní dopad násilných a traumatických zpráv. Jakmile sledujeme násilí, které se děje okolo nás, nutí nás to přemýšlet o těchto činech, a to může vést k nesoustředěnosti v práci, nebo k problémům se spánkem.

Doktorka Gail Saltz pro CNN uvedla, že sledování těchto zpráv vede k úzkosti, což z dlouhodobého hlediska vede ke smutku a následně i k depresi. Dopad to může mít zejména na děti a dospívající, kterým by se měl omezit přístup k těmto zprávám. Dr. Saltz také doporučuje zaměřit se pouze na jeden či dva důvěryhodné zdroje a omezit čas věnovaný těmto zprávám po dobu maximálně 30 minut denně. Zároveň se ale vyvarujte takovému čtení před spaním.


Co dělat, abychom se cítili lépe?

Abyste nepropadali úzkostným stavům, dělejte věci, které vás baví, přijdete tak na jiné myšlenky. „Dělejte věci, díky kterým se budete cítit lépe. Může to být cokoli, co cítíte, že situaci nějakým způsobem pomáhá,“ uvedla Saltz. Ve společnosti se bavte o příjemných věcech a vyhýbejte se těmto tématům a pokud možno i lidem, kteří vidí vždy jen to nejhorší. A v případě, že se budete cítit stále špatně, nebojte se obrátit na odborníka, aby se vaše úzkosti neprohlubovaly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze