Kdo vyhrál letošní ročník zdravotnického hackathonu?

Kdo vyhrál letošní ročník zdravotnického hackathonu?
Fotografie: European Health Hackathon
  • O víkendu proběhl v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny European Health Hackathon 2021
  • Téměř 200 českých i zahraničních heckerů muselo během 48 hodin vytvořit inovace ve zdravotnictví
  • Vítězem se stal projekt UrineMeter, který umožňuje automatické a přesné měření vydané moči pacientů

Od pátku do neděle se v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) utkalo téměř 200 českých a zahraničních hackerů na akci European Health Hackathon 2021. Akce, jejímž cílem bylo během 48 hodin vytvořit inovace ve zdravotnictví, se konala fyzicky v IKEM i online. Vítězem víkendového maratonu se stal projekt UrineMeter, který umožňuje automatické a přesné měření vydané moči pacientů. Díky zařízení se šetří čas zdravotníků, navíc není potřeba vyrušovat během měření pacienta. Vítěznému týmu s názvem Bit Beasts předal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch šek na 3 000 eur.

UrineMeter

Téměř čtyři desítky inovátorských týmů se ve dnech od 19. do 21. listopadu 2021 už počtvrté potkaly na zdravotnickém hackathonu, který se vzhledem ke covidovým omezením odehrával částečně fyzicky i online. Mladí hackeři hledali řešení 15 zdravotnických výzev, které se úzce dotýkají zapojení technologií do diagnostiky a léčby, a to v oblastech, jako jsou kardiologie, diabetes, chronická onemocnění nebo třeba komfort pacienta a orientace ve zdravotnickém zařízení. K dispozici jim byl po celou dobu tým mentorů z řad lékařů IKEM, odborníků na umělou inteligenci a datových analýz.

Odborná porota v neděli odpoledne vybrala vítězný projekt s názvem UrineMeter týmu Bit Beasts, který tvoří Daniel Zábojník, Ondřej Bohatý a Andrej Ladislav Kováč. „Naše zařízení automaticky měří vydanou moč pacientů ve zdravotnických zařízeních. Data se odesílají přes internet do databáze, kde lékař nebo sestra můžou snadno vidět tabulky a důležité hodnoty, aniž by kvůli měření rušili pacienta. Téma měření kontinuálního močového výdeje jsme si vybrali záměrně, protože jsem se osobně setkal v nemocnici s problematikou zavedeného katetru. Rádi bychom, kdyby se zařízení podařilo uvést do praxe, a usnadnilo tak práci zdravotníkům,“ říká Daniel Zábojník.

Oceněné týmy a projekty

  1. Tým Bit Beasts s projektem UrineMeter (odměna ve výši 3 000 eur) – zařízení, které je umístěné mezi postelí a urinálním sáčkem, přesně měří objem vyloučené moči. Data se odesílají přes internet přímo do informačního systému zdravotnického zařízení.
  2. Tým TOBOR s projektem UROGRAM by TOBOR (odměna ve výši 2 000 eur) – zařízení s Wi-Fi a Bluetooth konektivitou, které pravidelně měří hodnoty objemu vydané moči a její barvy. Zařízení umožňuje instantní přístup k datům i z mobilního zařízení.
  3. Tým OrangeIsTheNewHack s projektem NephroSense (odměna ve výši 1 000 eur) – řešení pomocí tenzometrických snímačů, které měří hmotnost objemu vydané moči. Výhoda tohoto řešení je přesnost snímačů na desetinu gramu, nízké pořizovací náklady a lze ho využít i k měření nitrožilního příjmu tekutin.

„Velmi nás potěšila kvalita projektů a připravenost zúčastněných týmů. Překvapilo mě, jak v rekordně krátkém čase dokázali členové týmu Bit Beasts přinést tak inovativní řešení, které má potenciál použití v naší zdravotnické praxi,“ říká Marek Šramko, vedoucí oddělení akutní kardiologie IKEM, který hackathon už potřetí hostí, a dodává: „V podpoře akcí, jako je European Health Hackthon, vidíme velký smysl. Inovace v oblasti zdravotnictví IKEM dlouhodobě podporuje a hackathon pro takové nápady vytváří prostor a pomáhá i s jejich převedením do reálného života.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze