Když jeden dron nemůže, tak mu druhý pomůže

Když jeden dron nemůže, tak mu druhý pomůže
Fotografie: Georgia Institute of Technology
  • Vyvíjený systém umožní organizaci dronů do větších skupin
  • Bude tak možné přepravovat těžší břemena
  • Dalo by se to využít v armádě

Často se mluví o tom, že budoucnost doručovacích služeb leží v používání dronů. Takové pokusy se do praxe snaží převést nejrůznější společnosti. Zatím se však počítá s doručováním pouze menších věcí. Pokud si tedy chcete objednat nový mobilní telefon, léky nebo oběd, pak by to neměl být problém. Co když ale bude zapotřebí přepravit něco většího? Samozřejmě jako první každého napadne udržování větší letky dronů různých velikostí. To by ale nebylo z logistického hlediska příliš vhodné řešení, protože by bylo zapotřebí udržovat zbytečně rozsáhlou flotilu, z níž by část zahálela, zatímco na jiné velikosti by se muselo zbytečně čekat.

Tento problém se snaží na Georgia Institute of Technology vyřešit systémem několika standardně velkých dronů, které budou spolupracovat na přepravě jednoho břemene. Drony tak budou navzájem sdílet informace nejenom o své poloze, ale také o tahu a podle toho organizovat skupiny. Při použití speciálního systému pro uchycení by tak vůbec nebylo zapotřebí lidského zásahu.

Zmiňované použití v zásilkových službách je ale spíše hudbou vzdálené budoucnosti, protože jí brání také bezpečnostní předpisy týkající se letů v zastavěných oblastech. Daleko dříve se spíše dočkáme nasazení v armádě, kde by podobný systém mohl sloužit k doručování zásob pro bojové jednotky. Při demonstraci unesly čtyři relativně malé kvadrokoptéry bednu s délkou strany půl metru a hmotnostní 6 kilogramů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze