Drony místo dopingu. Olympijské hry už řeší první skandál

Drony místo dopingu. Olympijské hry už řeší první skandál
Fotografie: Flock Safety
  • Při přípravách na hry byly spatřeny drony
  • Patřit měly ke kanadskému týmu ženského fotbalu
  • Skandál má personální následky

Olympijské hry jsou místem, kde by sportovci měli měřit své síly férově, ale pro mnohé je to příliš silné lákadlo, takže si k úspěchu pomohou nepovoleným způsobem – a i pak je to přehlídka toho nejlepšího, co stvořil lidský um. Obvykle se tyto záležitosti týkají biochemie, respektive dopingu, ale ani jiné lidské obory nezůstanou nevyužity. Třeba takové drony, které v poslední době nesmí chybět prakticky nikde, kde se děje něco důležitého.

Ještě před zahájením olympijských her se kanadský olympijský ženský fotbalový tým dostal do problémů, co novozélandský tým spatřil nad jejich tréninkem létající dron. Incident byl nahlášen francouzským úřadům a zjistilo se, že provozovatelem dronu byl Joseph Lombardi, neakreditovaný analytik kanadského týmu. Lombardi a asistentka trenéra Jasmine Manderová byli následně posláni domů, zatímco hlavní trenérka Bev Priestmanová dobrovolně odstoupila z úvodního zápasu proti Novému Zélandu. Priestmanová byla následně z her vyloučena úplně.

Byl by to dost velký skandál, i kdyby šlo o jednorázovou záležitost, ale zpráva TSN cituje zdroje blízké této záležitosti, podle nichž tým použil stejnou taktiku během zlaté medaile ženského týmu na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 a během kvalifikačního zápasu na mistrovství světa žen proti Panamě v roce 2022. Mužský národní tým údajně také natáčel tréninky mužského týmu USA v roce 2019 a Kvalifikační zápas na mistrovství světa proti Hondurasu v roce 2021.

Kevin Blue, generální ředitel kanadského fotbalu, uvedl, že organizace vyšetřuje „systémový etický nedostatek“, ale že neuvažuje o stažení ženského týmu z her. FIFA mezitím zahájila disciplinární řízení, jeho výsledek už ale olympijské výsledky neovlivní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze