Když ona nechce být Ona. Scarlett Johansson se brání používání svého hlasu v AI

Když ona nechce být Ona. Scarlett Johansson se brání používání svého hlasu v AI
Fotografie: OpenAI
  • V nově představeném modelu GPT-4o se objevila hlasová asistentka Sky
  • Její hlas i vystupování se velice podobá výkonu z filmu Her
  • Herečka proti tomuto napodobení podnikla právní kroky

V souvislosti se schopnostmi generativní umělé inteligence je často zmiňováním snímek Ona (Her) z roku 2014, který svým způsobem předpověděl budoucnost. V této romantické sci-fi se muž zamiluje do ženy, problém je v tom, že onou ženou je jen vysoce inteligentní operační systém. Hlas ve snímku mu propůjčila Scarlett Johansson a ačkoli se objevila pouze ve zvukové stopě, za svůj výkon získala řadu ocenění.

Nejspíše proto přišlo lidem z OpenAI jako zajímavý nápad propojit svět fikce a skutečnosti. V nedávno představeném modelu GPT-4o se objevuje hlas Sky, který je herečce nápadně podobný, stejně tak jako způsob interakce se blíží tomu, co ukazoval film. Že nejde o náhodu přiznávají i sami zástupci na sociálních sítích.


To však nebyl úplně šťastný krok. Herečka obvinila společnost OpenAI, že zkopírovala její hlas pro jednoho z hlasových asistentů ve hře ChatGPT, přestože jí společnost nedala svolení. Prohlášení Johanssonové přišlo v pondělí několik hodin poté, co společnost OpenAI oznámila, že její hlas již nebude v ChatGPT používat, ale neuvedla důvod.

Když Johanssonová viděla nejnovější ukázku společnosti OpenAI, řekla, že byla „šokována, rozzlobena a nevěřícně se domnívala, že pan Altman bude usilovat o hlas, který zní tak strašně podobně, že moji nejbližší přátelé a zpravodajské agentury nedokážou rozeznat rozdíl.“ Prozradila také, že Altman kontaktoval jejího agenta pouhé dva dny před tím, než společnost odhalila GPT-4o, a požádal ji, aby si to rozmyslela, ale systém stejně vydal, než měla možnost odpovědět.

I když je Sky jedním z hlasových asistentů v ChatGPT od září 2023, GPT-4o, který společnost oznámila minulý týden, jde ještě dál. Společnost uvedla, že nový model se blíží mnohem přirozenější interakci mezi člověkem a počítačem, a předvedla své vedoucí pracovníky, kteří vedou s hlasovým asistentem v ChatGPT konverzace téměř jako s člověkem. To vybízelo ke srovnání se Samanthou, virtuální hlasovou asistentkou, kterou hrála Johanssonová ve filmu Her z roku 2013 a která má intimní vztah s člověkem. Krátce po této události Altman na Twitteru zveřejnil jediné slovo – "her" – ve zjevné narážce na tento film.

Po prvních problémech však firma otočila a ve svém vyjádření říká: „Jsme přesvědčeni, že hlasy umělé inteligence by neměly záměrně napodobovat charakteristický hlas celebrit – hlas Sky není napodobeninou Scarlett Johanssonové, ale patří jiné profesionální herečce, která používá svůj vlastní přirozený hlas. Každý z jejích umělců, jejichž jména nechceme uvést z důvodu ochrany osobních údajů, byl placen nad rámec nejvyšších tržních sazeb, a to tak dlouho, dokud budou jejich hlasy používány v našich produktech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze