Ke komunikaci s humanoidními roboty lze požít rozsáhlé jazykové modely

Ke komunikaci s humanoidními roboty lze požít rozsáhlé jazykové modely
Fotografie: Agility
  • Startup Agility představil svého robota jménem Digit
  • Ten dokáže vykonávat příkazy zadané v přirozeném jazyce

Umělá inteligence založená na velkých jazykových modelech je téma posledního roku a v čistě virtuálním prostředí si její schopnosti a nedostatky může vyzkoušet každý sám. Kudy by se měl ubírat její další vývoj? Řada špičkových univerzit, výzkumných laboratoří a společností zkoumá nejlepší metody využití těchto platforem umělé inteligence. Oegonský startup Agility si již nějakou dobu pohrává s touto technologií pomocí svého dvounohého robota Digit.

Fyzické ztělesnění umělé inteligence v podobě tohoto robota dostalo demonstrační prostor s řadou očíslovaných věží o několika výškách a také tři boxy s několika definičními znaky. Digit má informace o tomto prostředí, ale nedostal žádné konkrétní informace o svých úkolech, pouze příkazy v přirozeném jazyce různé složitosti, aby se zjistil, zda je dokáže vykonat. V příkladu na videu má Digit například zvednout krabici v barvě světelného meče Dartha Vadera a přesunout ji na nejvyšší věž.

Jak se můžete sami přesvědčit, i takto komplexně zadaný pokyn robot nakonec splní. Působí při tom sice rozvážně, skoro až nemotorně, ale to je problém většiny humanoidních robotů, kteří se nacházejí v rané fázi vývoje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze