Kočky dokáží určit pozici svého majitele jen pomocí zvuku

Kočky dokáží určit pozici svého majitele jen pomocí zvuku
Fotografie: unsplash.com
  • Kočky mají velmi citlivý sluch
  • Výzkum zkoumal, jak reagují na zavolání z různých místností
  • Zjistilo se, že kočky dokáží určit polohu člověka jen podle zvuku

Zatímco voláte na svoji kočku a snažíte se ji najít, kočka nejspíše přesně ví, kde se zrovna v bytě nacházíte, jen vás jednoduše ignoruje. Nová studie z Japonska zjistila, že kočka může sledovat polohu svého majitele pouze pomocí zvuku, konkrétně jeho hlasu.

Saho Takagi, doktorandka na Kjótské univerzitě, se vždy zajímala o sluchové schopnosti koček. Kočky mají uši velmi citlivé a mohou s nimi pohybovat různými směry. „Viděla jsem kočku s jedním uchem nakloněným dozadu, jak poslouchá zvuk za ní, v tu dobu jsem zkoumala, zda prostorově mapují polohu svého majitele pomocí zvuků,“ uvedla pro CNN.

Studie, která probíhala v domácím prostředí a v kočičí kavárně, sledovala, jak kočky reagují na hlasy svých majitelů puštěné z reproduktorů, aniž by reproduktor či majitele vizuálně viděly. Reproduktory byly rozmístěny daleko od sebe v různých místnostech a přehrávaly jména koček. Cílem tedy bylo, aby se zdálo, že se hlas majitele „teleportuje“ z jedné místnosti do druhé. Poté byla vyhodnocena úroveň překvapení na základě chování koček.


Studie dospěla k závěru, že kočky byly překvapeny, když se zdálo, že se jejich majitelé přemisťují z jednoho místa na druhé, aniž by je viděly pohybovat se. Dokazuje to tak, že si dokážou mentálně představit, kde se ostatní nachází jen pomocí zvuku. Tato schopnost je taktéž důležitá pro lovení kořisti při špatné viditelnosti. Studie dále zjistila, že kočky rozlišují hlasy svých majitelů od cizích hlasů a taktéž rozpoznají emociální zvuky, na které poté reagují.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze