Nová studie naznačuje, že kočky truchlí po smrti jiných domácích mazlíčků

Nová studie naznačuje, že kočky truchlí po smrti jiných domácích mazlíčků
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Po smrti dalšího domácího mazlíčka kočka vykazuje změny chování, které připomínají truchlení a strach
  • Často méně jedly, spaly, ale zároveň vyžadovaly více pozornosti od chovatele, nebo se schovávaly
  • Zda však kočky samy cítí smutek, nebo zda přebírají city majitelů, bude vyžadovat další výzkum

Kočky jsou často považovány za nezávislé, samotářské tvory, kteří si dělají, co chtějí, a na ostatních (včetně majitelů) jim moc nesejde. Nově zveřejněná studie však hovoří trochu jinak a ukazuje kočky v lepším světle – tak, jak je vidí většina jejich majitelů. Výzkum ukázal, že kočky vykazují známky truchlení poté, co jim umře jejich zvířecí kamarád, se kterým sdíleli domácnost. A může jít klidně i o psa.

Studie se zúčastnilo celkem 412 chovatelů domácích koček, kteří byli dotázáni na to, jaký vztah měla kočka se zesnulým mazlíčkem a jaké změny v chování majitelé u zvířat zaznamenali. Průzkum jasně ukázal, že kočky po úmrtí dalšího domácího mazlíčka vykazovaly známky smutku a strachu. Pokud měla mezi sebou zvířata kladný vztah, kočky po smrti mazlíčka méně spaly a jedly a vyžadovaly více pozornosti od chovatele. Čím déle kočka žila se zemřelým zvířetem, tím více se zvýšil její zájem o pozornost. Naopak pokud chovatel projevoval velký zármutek ze ztráty zvířete, kočka se schovávala, více spala a trávila více času osamoceně.

Výzkumný tým tak zpochybnil názor, že jsou kočky asociální a že stejně jako psi je může ztráta zasáhnout. Jak uvádí theguardian.com, smutek je ve zvířecí říši zcela běžným jevem. Sloni, delfíni a šimpanzi hlídají těla zemřelých po smrti. Studie z roku 2022 jasně ukázala, že psi truchlí nad ztrátou jiného psa, se kterým trávili čas. „Na rozdíl od psů máme tendenci si myslet, že kočky jsou rezervované a nespolečenské, “ uvedla spoluautorka výzkumu Jennifer Vonková.


Kočky nedokáží pochopit, proč se v jejich blízkosti najednou jejich kočičí nebo psí kamarád nevyskytuje, a tak jejich reakcí může být i volání a hledání. Není ale zatím zřejmé, zda kočky cítí smutek samy za sebe, nebo přebírají pocity od svého chovatele. „Je zapotřebí další práce, aby se zjistilo, zda tyto výsledky odrážejí, zda ošetřovatelé promítají svůj vlastní zármutek na přeživší zvířecí společníky, nebo zda kočky mohou také pociťovat smutek po ztrátě společníka,“ uvedla studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze