Úžasná fakta o zvířatech, která vás překvapí

Úžasná fakta o zvířatech, která vás překvapí
Fotografie: unsplash.com
  • Prakticky každé zvíře vyniká něčím zvláštním
  • Chobotnice má tři srdce a modrou krev
  • Slon zase neumí skákat a lední medvěd má černou kůži

Zvířata jsou na Zemi po miliony let a během toho se některé druhy dokázaly vyvinout tak, aby dokázaly přežít v nehostinných podmínkách nebo aby zmátly predátora. Každé zvíře umí něco jiného a každé je jinak chytré. Napříč živočišnou říší je ale mnoho těch, kteří vynikají něčím extra, co bychom nečekali. Která fakta o zvířatech jsou nejzajímavější?

Chobotnice mají tři srdce a modrou krev

Tento mořský hlavonožec má tři srdce – dvě periferní a jedno centrální. Podle newscientist.com periferní pumpují krev přes žábry a centrální srdce následně cirkuluje okysličenou krev do celého těla. A proč je jejich krev modrá? Naše krev je červená díky hemoglobinu obsaženému v červených krvinkách, modrou barvu krve u chobotnic způsobuje protein na bázi mědi – hemocyanin, který má v sobě atom mědi.

Lední medvěd má černou kůži

Už malé dítě ví, že lední medvěd má bílou barvu. Ano, ale jeho barva kůže je černá. Podle bestlifeonline.com je to pravděpodobně proto, že černá lépe absorbuje teplo a pomáhá tak medvědům zůstat v teple. Zároveň tmavá kůže pomáhá chránit před UV zářením. A co se týče chlupů, jsou vlastně duté a nemají žádný pigment. Jsou obaleny tělesným tukem, což medvědy při plavání izoluje od vody.

Lední medvěd

Dospělé kočky mňoukají jen na lidi

Kočičí mňoukání je způsob, jak kočky komunikují s lidmi. Takto nás zdraví, říkají si o jídlo nebo že se jim něco nelíbí. Mňoukají ale pouze na lidi, nikoliv s dalšími dospělými kočkami. Rozdíl je pouze u koťat, které svým mňoukáním říkají matce, zda mají hlad. Dospělé kočky mezi sebou také komunikují, ale většinou je to formou vrčení a jak uvádí server aspca.org, mohou na sebe také výt. Nepředstavujte si však vlčí vytí, jedná se zvuk podobný mňouknutí, ale je protažený a melodičtější.

Slon je jediný savec, který nedokáže skákat

Důvodem je pravděpodobně váha, kterou slon musí na nohou udržet. Jak uvádí livescience.com, zvířata ke skoku potřebují ohebné kotníky a silné Achillovy šlachy a sloni nejsou zrovna v končetinách silní. Nejsou ani příliš dobří běžci. Běhat sice umí, ale ne na příliš dlouhou vzdálenost, a ne příliš rychle. Je to patrně i proto, že při běhu mají vždy alespoň jednu nohu na zemi.

Koala má velmi podobné otisky prstů jako člověk

Pokud by se musela vyšetřovat vražda v místech, kde se pohybovaly i koaly, pak by to pro vyšetřovatele představovalo problém. Jejich otisky jsou totiž téměř totožné s těmi lidskými a rozpoznat je, je prakticky nemožné ani pod mikroskopem. Podle livescience.com je otisk podobný nejspíše kvůli společnému způsobu uchopení, které způsobuje vícesměrné mechanické vlivy na kůži.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze