Kolik Zemí vyžaduje váš životní styl?

Kolik Zemí vyžaduje váš životní styl?
Fotografie: unsplash.com
  • Aplikace prozkoumá vaše životní zvyklosti
  • Pak vám ukáže, kolik stejných Zemí bychom teoreticky potřebovali, kdyby všichni lidé na planetě měli stejný životní styl

Změna klimatu je nejviditelnější a nejdiskutovanější ekologickou problematikou, ale není jedinou hrozbou, které lidstvo čelí. I pokud bychom se zvládli bez následků vyrovnat s měnícím s klimatem, pak je tu stále riziko vyčerpání zdrojů, nebo že soupeření o ně povede ke zničující válce.

Zajímá vás, jak je váš současný životní styl v souladu s přírodou? Na to vám odpoví nová aplikaci MyGlimpact, která, chce pomoci lidem pochopit nejen rozsah jejich ekologické stopy, ale také to, proč by se kvůli ní neměli cítit provinile.

Záměrem bylo autorů „poskytnout občanům představu o skutečném stavu ekologické krize, která není jen změnou klimatu, ale je systémová“. „Skutečnou příčinou environmentální krize jsou částečně občané, ale ne zcela. První odpovědnost padá na stát, politické činitele a podniky,“ vysvětluje Christophe Girardier, jeden se spoluautorů.

Bezplatná aplikace, k jejímuž používání není třeba účet, se vás ptá na váš životní styl. Otázky sahají od způsobu dojíždění do práce přes to, co jíte, jak vytápíte a chladíte svůj domov až po to, kolik oblečení si za běžný rok koupíte. K dispozici jsou dvě cesty: Můžete odpovědět na několik jednoduchých otázek pro každou kategorii a nechat aplikaci, aby předpokládala určité věci a doplnila podrobnosti, nebo se můžete rozhodnout odpovědět na podrobnější otázky, které ponechávají méně prostoru pro odhady.

Výsledkem je váš dopad na životní prostředí v 16 různých kategoriích. Anebo si jej můžete shrnout jako jedno číslo v podobě počtu planet – to říká, kolik stejných Zemí bychom teoreticky potřebovali, kdyby všichni lidé na planetě měli stejný životní styl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze