Koncept malého jaderného reaktoru představen. Je to budoucnost české energetiky?

Koncept malého jaderného reaktoru představen. Je to budoucnost české energetiky?
Fotografie: ÚJV Řež, a. s.
  • Reaktor funguje stejně jako ty v současnosti používané
  • Výhodou je rychlejší stavba a delší životnost
  • První by mohl do provozu už v roce 2035

Jak by mohla vypadat budoucnost jaderné energetiky? To na prezentaci představil ÚJV Řež. Zjednodušeně lze říci, že koncept malého jaderného reaktoru používá stejné palivo, palivové tyče i způsob chlazení. Všechno je ale výrazně menší než v současnosti používané reaktory.

Technologie a materiály potřebné pro výstavbu takového materiálu se v současnosti testují právě v ÚVJ Řež. Záměrně je ozařují silnými dávkami radiace, aby tak zjistili, jak se budou chovat při dlouhodobém použití ve skutečném reaktoru.


Pokud vše zdárně půjde, tento druh reaktorů by se do komerční praxe mohl dostat už za 12 let. Jako první lokace je plánován areál současné JE Temelín. Další lokace jsou pak ty, kde došlo nebo dojde k útlumu těžby uhlí, ale zůstává zde energeticky náročný průmysl. Hlavním úkolem reaktoru je výroba tepla, částečně produkuje elektrickou energii. Jeho maximální výkon je 100 MW. To je zhruba spotřeba okresního města. Výhodou je rychlá stavba, která by měla zabrat jen dva až tři roky, což je polovina ve srovnání s klasickými reaktory. Naopak životnost bude dvojnásobná a mohla by dosáhnout až sta let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze