Kostra Tyrannosaura rexe se vydražila za více než 130 milionů korun

Kostra Tyrannosaura rexe se vydražila za více než 130 milionů korun
Fotografie: unsplash.com
  • Kostra měří 11,6 metrů na délku a 3,9 metrů na výšku
  • Skládá se z 293 kostí ze tří různých zvířat, která byla objevena v letech 2008 až 2013 ve státech Montana a Wyoming v Americe
  • Nový majitel kostry T. rexe zůstal v anonymitě

Kostra dinosaura Tyrannosaura rexe se v dražbě prodala za 5,5 milionů franků (131 milionů korun). Nový majitel kostry pochází ze Švýcarska a jedná se o první dražbu Tyrannosaura rexe v Evropě. Aukční síň Koller popsala exemplář jako jednu z nejpozoruhodnějších koster T. rexe, která existuje. Měří 11,6 metrů na délku a 3,9 metrů na výšku.

Tato prodaná kostra se nazývá 293 Trinity, protože se skládá z 293 kostí ze tří různých zvířat, která byla objevena v letech 2008 až 2013 ve státech Montana a Wyoming v Americe. Většina dražených koster dinosaurů se skládá částečně z odlitků nebo kostních náhrad, ale tato kostra T. rexe se z více jak poloviny skládá z původních kostí. „Na světě je jen 20 nebo 30 dobrých koster Tyrannosaura rexe. Tato je jedna z těch nejlepších a největších,“ uvedl pro bbc.com Dr. Hans-Jacob Siber z paleontologického muzea v Curychu.


Nový majitel kostry T. rexe zůstal v anonymitě. Podle mluvčího aukční síně zůstane exemplář i nadále v Evropě. Přáním aukční síně je, aby byla kostra vystavena na veřejnosti, ale v této fázi není jasné, jaké plány s ní majitel má. Profesor Steve Brusatte z Edinburské univerzity vyjádřil znepokojení v souvislosti s prodejem dinosauřích exemplářů soukromým osobám. Podle jeho slov nemohou muzea svými příjmy konkurovat bohatým lidem. „Znepokojuje mě, že tyto velmi vzácné dinosauří kostry, které jsou důležité pro vzdělávání a veřejné zapojení, mizí v trezorech soukromých sběratelů a z tohoto důvodu nejsou k dispozici k veřejnému vystavení.“

Dr. Dennis Hansen ze Zoologického muzea v Curychu věří, že se mnoho exemplářů dinosaurů v soukromém vlastnictví nakonec dostane na veřejné výstavy. „Vidím to stejně jako s uměním. Historici by chtěli, aby byl každý důležitý obraz přístupný veřejnosti. Zkušenosti ukazují, že dříve či později jsou takové obrazy veřejně vystaveny,“ doplnil Dr. Dennis Hansen.

Podobné aukce se konají výjimečně. V loňském roce byla kostra Tyrannosaura rexe z aukce stažena, protože se objevily pochybnosti o tom, odkud její části pocházejí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze