Ve vyschlé řece v Texasu byly objeveny dinosauří stopy staré 100 milionů let

Ve vyschlé řece v Texasu byly objeveny dinosauří stopy staré 100 milionů let
Fotografie: unsplash.com
  • Stopy patřily dinosaurovi acrocanthosaurovi
  • Objeveny byly ve státním parku Dinosaur Valley v Texasu
  • Acrocanthosaurus v dospělosti měřil asi 4,5 metru a vážil 7 tun

Velká sucha v Texasu zapříčinila vysychání řek. Díky tomu byly v korytě řeky objeveny stopy dinosaura staré 113 milionů let. Masivní stopy patřily dinosaurovi acrocanthosaurovi. Stopy byly objeveny ve státním parku Dinosaur Valley v Texasu.

„Většina stop, které byly objeveny v různých částech řeky, patří acrocanthosaurovi. Byl to dinosaurus, který by v dospělosti byl asi 4,5 metru vysoký a vážil téměř sedm tun,“ uvedl pro cnn.com mluvčí národního parku Stephanie Salinas.


Podle nbcnews.com není jasné, jak dlouho budou stopy vidět. „V předpovědi počasí na další dny se očekává déšť, takže stopy brzy zmizí,“ dodala. Jihozápadně od Dallasu byly přibližně před sto lety objeveny stovky stop teropodů. To ale není všechno. V parku byly před několika lety také objeveny první jasné stopy daleko většího dinosaura – sauroposeidona, který byl vysoký více než 18 metrů a v dospělosti vážil zhruba 44 tun. Některé stopy jsou vidět na březích řeky nebo v řece pod vodou. Jiné jsou vidět pouze když jsou hladiny řek nízké.