V New Yorku se vydražil největší rubín v historii

V New Yorku se vydražil největší rubín v historii
Fotografie: unsplash.com
  • Rubín byl nalezen v dole v Mosambiku
  • Část výtěžku z prodeje bude věnováno na zřízení akademie, která bude poskytovat technické vzdělání

Největší rubín, který kdy byl vydražen, se v New Yorku prodal za rekordní částku 34,8 milionů dolarů (více než 767 milionů korun). Aukční síň Sotheby's, která 55karátový drahokam vydražila, jej označila za šperk, který se objeví jen jednou za život. Původní surový kámen měl neuvěřitelných 101 karátů, když byl v loňském roce nalezen v dole v Mosambiku, kde se na severu země nacházejí rozsáhlá ložiska rubínů.


„V červnu roku 2022 těžaři nalezli něco, v co vlastně nikdy nedoufali – úplně průhledný a jasný rubín se 101 karáty, jenž byl pojmenován Estrela de Fura, tedy Hvězda Fury v portugalštině. Když byl v září stejného roku představen v Dubaji, okamžitě na sebe upoutal pozornost jako největší nalezený rubín-drahokam,“ uvedla aukční síň na svých stránkách. Podle bbc.com název dostal podle dolu, ve kterém byl nalezen.

„Díky své nebývalé velikosti, pronikavé barvě a vzácnému stupni optické průhlednosti a čistoty si dnes skutečně zaslouží rekordní cenu, neboť se nyní připojuje k řadě nejlegendárnějších drahých kamenů světa,“ uvedl ředitel aukční síně.

Rubínový důl společnosti Fura v Mosambiku se nachází v regionu Montepeuz v provincii Cabo Delgado, kde v posledních několika letech zuří povstání islamistických militantů. Cabo Delgado je jedním z nejchudších mozambických regionů, ale je bohatý na nevyužité nerostné zdroje. Aukční síň Sotheby's uvádí, že část výtěžku z prodeje Estrela de Fura věnuje Fura na zřízení akademie, která bude poskytovat technické vzdělání v oblasti hornictví, strojírenství, tesařství a zemědělství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze