V Americe se bude dražit nejstarší téměř kompletní hebrejská bible

V Americe se bude dražit nejstarší téměř kompletní hebrejská bible
Fotografie: unsplash.com
  • Nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible se nazývá Codex Sassoon
  • Obsahuje všech 24 knih hebrejské bible kromě 12 listů, které chybí
  • Pravděpodobně bude vydražena za 664 milionů až 1,1 miliardy korun
  • Codex Sassoon se může stát nejdražším historickým dokumentem, který kdy byl vydražen

Americká aukční síň Sotheby’s dá do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible zvaný Codex Sassoon. Aukční síň očekává, že bible bude vydražena za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy korun). Pokud se tak opravdu stane, bude Codex Sassoon nejdražším historickým dokumentem, který kdy byl vydražen.


Hebrejská bible pravděpodobně pochází z konce 9. století nebo ze začátku 10. století. Podle nytimes.com se jeden písař z dnešní Izraele nebo Sýrie před zhruba 1 100 lety rozhodl začít pracovat na knize. Napsal ji na 400 velkých pergamenových listů a obsahovala kompletní text hebrejské bible. Bible několikrát změnila majitele, nakonec skončila v synagoze na severovýchodě Sýrie, která byla zničena kolem 13. či 14. století. Mnozí ji kvůli tomu považovali za ztracenou, ale v roce 1929 byla znovu nalezena. V současné době je jejím majitelem švýcarský sběratel Jacqui Safra. Aukční síň Sotheby’s plánuje dát knihu do aukce v květnu letošního roku.

Codex Sassoon je nejstarší a nejúplnější hebrejská bible, která obsahuje všech 24 knih hebrejské bible kromě 12 listů, které chybí. Bible je pojmenována po svém majiteli Davidu Solomonovi Sassoonovi, který od svých osmi let znal obsah knihy nazpaměť. David Solomon Sassoon byl britský sběratel a učenec, který knihu koupil v roce 1929 poté, co se znovu objevila.

„Je to úžasné. Poprvé je text ve formě, kterou můžeme opravdu číst a rozumíme jí. Codex Sassoon odhaluje monumentální změny v historii hebrejské bible. Biblický text v knižním formátu představuje kritický bod obratu v tom, jak vnímáme historii božího slova po tisíce let,“ uvedla pro cbsnews.com Sharon Libermanová Mintzová z aukční síně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze