Podzim s sebou každoročně přináší nejen krásu barev a dýňové latté, ale také chladné dny, sychravo a s nimi i zvýšený výskyt nachlazení. Rýma, škrábání v krku či pokašlávání dokážou znepříjemnit podzimní dny i na týdny. Právě teď je ideální čas dopřát tělu příjemnou a zároveň účinnou podporu. Bylinky, plody a kořeny, které používaly už naše babičky, umějí s nachlazením bojovat překvapivě účinně.
Bylinkové čaje a domácí směsi působí nejen léčivě, ale také preventivně. V době, kdy se tělo snaží vypořádat s viry, potřebuje klid a hydrataci. Horký hrnek bylinkového čaje může být chvílí, kdy zpomalíme, zahřejeme se a dopřejeme si odpočinek, ke kterému podzim tak přirozeně vybízí. Po kterých čajích tedy sáhnout?
Zázvor
Zázvor je klasikou, bez které se snad domácí lékárnička neobejde. Jeho výrazná chuť a vůně prohřívá celé tělo, pomáhá zlepšit prokrvení a podporuje imunitní systém. Podle healthline.com obsahuje látky s protizánětlivými účinky, které ulevují při bolestech v krku a pomáhají tělu lépe zvládat počínající virózu. Nejlepší je koupit čerstvý zázvor v obchodě a ten si jednoduše nastrouhat a nechat vyluhovat.

Šípek
Červené plody šípku jsou doslova nabité vitaminem C a antioxidanty. Posilují imunitu, podporují regeneraci organismu a urychlují rekonvalescenci. Šípkový čaj má jemně nakyslou chuť a pomáhá při únavě i horečce. Pokud máte možnost, vyrazte právě v těchto dnech na sběr šípků, které doma usušte a do čaje je pak stačí rozdrtit. Uvidíte, že čaj bude mít jinou barvu než ten sáčkový.
Tymián
Tymián je bylinka s výrazným aroma a silnými antiseptickými účinky. Jak uvádí seasonherbs.co.uk, pomáhá při kašli, uvolňuje hleny a usnadňuje dýchání. Je ideální do čajů i na inhalace při nachlazení. Navíc podporuje trávení, které bývá při nemoci často oslabené. Do čaje můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián, nebo samozřejmě můžete sáhnout přímo po baleném čaji.
Heřmánek
Heřmánek mnozí z nás pijí na zklidnění, ale jeho účinky sahají mnohem dál než jen k uklidnění nervů. Podporuje imunitu, pomáhá při zánětech dýchacích cest, ulevuje podrážděnému hrdlu a zklidňuje podrážděný žaludek. Je také vhodný při nadýmání či pálení žáhy. V období nachlazení je ideální nejen k pití, ale i k inhalaci. Výhodou také je, že tuto bylinu koupíte prakticky všude, včetně drogerií, a to i v bio kvalitě za velmi rozumnou cenu.
Černý bez
Květy bezu černého se u nás dají natrhat na jaře. Nejlepší je najít místo dál od silnice a sbírat plně rozvité květy. Květy se nejen jí, ale také mohou sušit. Čaj z bezu se často pije při nachlazení, infekci dutin a je vhodný i na kašel. Podle health.com může čaj z černého bezu pomoci při zácpě. Čaj je opět nejlepší udělat z vlastních natrhaných květů. Pokud ale ty nemáte, poslouží dobře i kvalitní čaj z obchodu.