Jaro je v plném proudu, a to znamená, že všechny rostliny začínají růst. A to je nejlepší čas pro sběr bylinek, které nám mohou pomoci v zimě, kdy je naše imunita oslabená, anebo nám mohou pomoci s různými nemocemi. A jednou z těchto užitečných bylin je kopřiva. Pro některé je to jen plevel, který roste všude. Jedná se ale o velkého pomocníka, kterého využijete doma hned několikrát. Proč tedy v tuto dobu jít natrhat kopřivy?
Teď je nejlepší čas na sběr
Kopřivy jsou nejúčinnější na jaře, kdy jejich mladé lístky obsahují nejvíce aktivních látek. Ideálním časem pro sběr je od března do května, než začnou kvést. Při sběru si s sebou vezměte rukavice a případně i nůžky, aby vás kopřivy nepopálily. Nejlepší kopřivy najdete na slunných místech daleko od silnic nebo znečištěných oblastí. Doma je pak potřeba je pořádně opláchnout a osušit.
Po nasbírání kopřivy co nejdříve usušte, aby si uchovaly své léčivé vlastnosti. Rozložte je ve stínu na dobře větraném místě, kde mohou rozprostřené stonky a listy volně schnout. Kopřivy se suší vcelku rychle, proces trvá obvykle několik dní. Usušené kopřivy lze skladovat ve sklenicích či papírových sáčcích až několik měsíců. Čerstvé kopřivy můžete také zamrazit.

Čaj, vlasová kůra nebo jídlo
Kopřivový čaj můžete udělat jak z čerstvých, tak sušených kopřiv. Stačí je zalít vařící vodou a nechat 10 až 15 minut louhovat. Jak uvádí bbcgoodfood.com, čaj pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje zdraví kostí, hojení pokožky a působí protizánětlivě. Je diuretický, takže je prospěšný pro ledviny a močové cesty. Kopřiva obsahuje vitamíny A, C, K a minerály železo, hořčík a vápník. Pravidelné pití pomáhá ke zdravé pokožce a lepší kvalitě vlasů.
Pro posílení vlasů si můžete připravit vlasovou kůru, kdy odvar z vyluhovaných kopřiv aplikujete přímo na pokožku hlavy. Je možné jej použít také po umytí, kdy si odvarem opláchnete na závěr vlasy. Pro viditelný účinek je ale zapotřebí tuto péči opakovat.
Kopřivy najdou také skvělé využití v kuchyni. Můžete z nich připravit kopřivový špenát, přidat listy do polévek, salátů nebo smoothie. Kopřivu však není vhodné jíst syrovou, vždy si ji nejdříve spařte. Syrová kopřiva by mohla způsobit podráždění sliznice či trávicího traktu. Jak uvádí healthline.com, chloupky, které způsobují popálení, obsahují kyselinu mravenčí, serotonin a histamin. Ty mohou způsobit i otok sliznice. Pokud však dojde k tepelné úpravě nebo usušení, tyto látky se deaktivují.